Хранене при проблеми с щитовидната жлеза

0
Ключов компонент от диетата трябва да бъдaт омега-3 мастните киселини
Ключов компонент от диетата трябва да бъдaт омега-3 мастните киселини

Здравето на щитовидната жлеза е от изключително значение за общото състояние на организма ни.

Малката ендокринна жлеза произвежда хормони, отговорни за правилното протичане на всички процеси в тялото.

Те са от особено значение за обмяната на веществата, хормоналния баланс, дейността на мозъка, сърцето и нервната система, пише Gotvach.bg.

Проблеми с щитовидната жлеза могат да доведат дори до респираторни затруднения, промени в апетита и сензитивността на мускулите. Нарушената секреция на хормони е честа причина и за наднорменото тегло.

Препоръчително е при проблеми с щитовидната жлеза да настъпят определени промени в хранителните навици. Хубаво би било да се избягват определени продукти и да се наблегне да такива, които имат доказан благотворен ефект при подобни състояния,

Според специалисти ключов компонент от диетата трябва да бъдaт омега-3 мастните киселини. Ето защо в седмичното меню следва да се включи увеличен прием на риба. Подходящи в случая са сьомга, сардина и херинга. Морските дарове също са добра храна за хората с проблеми с щитовидната жлеза. Препоръчва се и консумацията на скариди, водорасли и други морски растения, които съдържат йод.

Освен това е необходимо да се наблегне на приема на зеленчуци, особено на тъмнозелени листни зеленчуци. Такива са марулята, магданозът, къдравото зеле и др. Те са полезни поради богатото си съдържание на витамин А. В тази група попадат още руколата и синапът. В същото време според специалисти приемът на брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле трябва да бъде ограничен.

Тези храни имат изключително благотворен ефект върху организма, но не и при състояния на нарушено функциониране на щитовидната жлеза. Същото се отнася и за соята и соевите продукти, тъй като соевите протеини имат негативен ефект за хората, подложени на хормонално медикаментозно лечение. В списъка на храните, чиято консумация трябва да бъде намалена, попадат и пшеничните култури.

За сметка на това може да се увеличи приемът на продукти, богати на витамини А, D и цинк. Витамин А се съдържа най-вече се в яйцата, черния дроб и пълномаслените млечни продукти.

В помощ идва още създаването на здравословни навици като редовно спортуване без претоварване, достатъчно сън, успешно справяне със стреса и разбира се положителното мислене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари