Тест с маймуни показа, че средиземноморска диета сваля стреса

1
Макаци, поставени на тази диета, произвеждали по-малко кортизол - хормонът на стреса
Макаци, поставени на тази диета, произвеждали по-малко кортизол - хормонът на стреса

Стресът, с който е изпълнено ежедневието на съвременните хора, предразполага организма към много заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, диабет, затлъстяване и др.

Затова учените търсят възможности как хората могат да се справят по-лесно с него.

Направено е проучване, което установява, че има връзки между високия прием на захар, наситени мазнини и високите нива на хормона на стреса (кортизол) в кръвта. Трудно е да се докаже причинно-следствената връзка между диетата и стреса. Влияние оказват и други фактори, като например местоживеене, образование, социално-икономически статус и др. Контролирането на всички тези променливи в сериозно проучване, включващо хора, е почти невъзможно. Затова американски учени извършват сравнение на дългосрочните ефекти на типичната западна диета с тези на средиземноморската върху устойчивостта на стрес при макаци при контролирани експериментални условия.

Те установили, че маймуните на средна възраст, поставени на растителна средиземноморска диета, са по-устойчиви на стрес от тези, които са били на т.нар. западна диета, която съдържа много животински протеини, наситени мазнини, сол и захар. Тяхното проучване е публикувано в списание Neurobiology of Stress, пише Труд.

Изследователите сравняват ефектите от двете диети върху 38 женски макака на средна възраст за период от 31 месеца, което приблизително се равнява на 9 човешки години. Формират експерименталната западна диета, подобна на тази, консумирана от американски жени на средна възраст. Тя съдържала протеини и мазнини главно от животински произход и е била с високо съдържание на сол и ниско съдържание на омега-3 мастни киселини.

Средиземноморската диета включвала протеини и мазнини, получени главно от растения, малко протеини от риба, млечни продукти и високо съдържание на мононенаситени мазнини, получени основно чрез зехтин. Диетата включвала въглехидрати, фибри, по-малко сол и рафинирана захар от западната диета.

И двете диети, използвани в изследването са имали сходно съдържание на калории и холестерол. В хода на експеримента животните, хранещи се по западната диета, консумирали повече храна, натрупвали повече мастна тъкан и имали различен профил на чревните бактерии в сравнение с тези, които са получавали храна по средиземноморската диета. Те също така развили по-голяма инсулинова резистентност и мастна чернодробна болест.

Използвайки познанията за социалната йерархия при макаците, учените ги поставили в условия на стрес. Тези, които били на средиземноморска диета, се оказали по-физиологично устойчиви на предизвикателствата, свързани със стреса. Активността в симпатиковата част на нервната система, която отговаря за реакцията „бий се или бягай“, се оказала по-ниска в сравнение с тази на животните, хранени по западната диета. В състояние на стрес тяхната сърдечна честота се възстановила по-бързо и те произвели по-малко от хормона на стреса (кортизол). Реакциите в симпатиковата част на нервната система се увеличават с напредване на възрастта, но при животните, които са били на средиземноморската диета, те са били забавени. При животните, хранени по западната диета се наблюдава реакция при стрес, която е равнозначна на постоянно включване на паник бутон, което не се отразява добре на здравето.

Изследователи отбелязват, че е възможно все пак при хората да се наблюдават някои различия. Освен това, предстои проучване, което трябва да определи ефектите от начина на хранене върху стресовите реакции на мъжките маймуни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари