Храната в малките магазинчета е поскъпнала с 15%

0
В 6 от 7 града у нас храната в бакалията е по-скъпа отколкото в големите търговски вериги
В 6 от 7 града у нас храната в бакалията е по-скъпа отколкото в големите търговски вериги Снимка: БГНЕС / Архив

В 6 от 7 града у нас основните хранителни продукти излизат със средно 15 на сто по-скъпо в кварталната бакалия, отколкото в търговските вериги

Това е пресметнал вестник  „Монитор” на база цените на 16 стоки, които най-често намират място в кухнята на българина.

Сред местата, където ще ни излезе по-евтино да пазаруваме от големите вериги вместо от малкия магазин в близост до дома ни, се нареждат Добрич, Русе, Кюстендил, Хасково, Варна и Стара Загора. Така например хлябът тип „Добруджа” би ни излязъл най-евтин в търговските вериги в Хасково, където насъщният се търгува за 0,95 лв. Междувременно обаче в бакалиите в града той достига 1,20 лв. В останалите седем града цената му варира от 0,99 лв. до 1,35 лв., като в малките магазини в Добрич, Кюстендил, Стара Загора и Бургас той е с 0,10-0,16 лв. по-скъп.

Друг основен продукт от потребителската кошница – олиото, е на най-висока цена в бакалиите в Добрич. Там то се търгува за по 4 лв./л, или с 1.11 лв. повече, отколкото това в големите обекти за хранителни стоки. На второ място по-високи цени на слънчогледовата мазнина е Хасково – 3,95 лв./л в малък магазин и 1,15 лв. по-малко във веригите. Кварталните магазинчета в Русе и Варна си поделят третото място с цени до 3,90 лв./л при минимална такава в големите обекти – 3 лв. Докато в Кюстендил разликата между големите и малките търговски обекти е едва 0,10 лв., в Бургас тя стига до 2,79 лв. Пазарската количка традиционно се допълва и от килограм брашно, който би ни излязъл най-скъпо в малките магазини в Бургас - 1.70 лв., или почти двойно повече, отколкото във веригите в Хасково, където е регистрирана най-ниската цена. Първенец по цени на ориза отново се оказват бургаските квартални магазини с 4.20 лв. за килограм, най-евтино пък се е търгувал продуктът в големите хранителни обекти в Добрич – 1.85 лв. Сред варивата в количката и на трапезата се включват още макаронените изделия, при които се наблюдават сериозни разлики в цените в зависимост от града. Така например в търговските вериги в Русе и Бургас е с близо 8 пъти по-скъпа от тази в Стара Загора.

В категория млечни продукти също не липсват ценови аномалии – кравето сирене в морския град достига до 22 лв. за килограм във веригите, а в малките магазини е почти с петачка по-евтино. Във Варна то излиза с около 2 лв. по-скъпо в кварталното магазинче, отколкото в големите търговски обекти, достигайки до 14 лв. за килограм. Минимални разлики между верига и бакалия се срещат в Стара Загора и Кюстендил - от 0,20 до 0,40 лв./кг. Продуктът се търгува на една и съща цена в Добрич (7,80 лв./кг) и Русе (5,99 – 9 лв./кг) независимо от мястото на продажбата му.

Кашкавалът тип „Витоша“ също е най-скъп за бургазлиите, пазаруващи в големите вериги – 28 лв./кг. Продуктът всъщност може да бъде открит за 8 лв. по-малко в кварталните магазини. Най-ниската регистрирана цена пък е в бакалиите във Варна – до 14 лв./кг. Въпреки това обаче тя продължава да е с 2 лв. по-висока от тази във веригите в града. Бурканчето кисело мляко, което допълва сутрешната трапеза през делниците и уикендите, се търгува на най-ниска цена в големите обекти в Стара Загора – 0.49 лв./500 г. В същото време обаче то излиза близо три пъти по-евтино от продаваното в малките магазини във Варна, където се предлага на най-висока цена. За задължителната добавка към кафето сутрин - прясното мляко, пък ще трябва да броим 2,50 лева в бургаските квартални магазини, докато във веригите в Русе еднолитрова бутилка може да бъде открита за 1.55 лв.

В сектора на зеленчуците продуктите за традиционната за летните жеги шопска салата – домати и краставици, са били най-скъпи Бургас.

Докато доматите в големите вериги са вървели между 1.77 – 4.99 лв./кг, в малките магазинчета те са се търгували на двойно по-ниски цени. Краставиците в бургаските бакалии пък се купуват по 3 лв. за килограм при 0.30 лв. по-малко във веригата. Идеалното допълнение към студената бира на плажа – картофите, достигат 2.90 лв./кг в бакалиите в Стара Загора и 2.60 лв./кг при средна цена от 0.97 лв./кг в Добрич, Хасково, Варна и Бургас.

Цените на най-често консумираните меса у нас – замразеното пиле и свинското, също варират сериозно в разглежданите градове. Така например бройлерите в малките магазини в Бургас са се търгували по 10.50 лв./кг при 3.90 лв. в големите обекти в Хасково. Именно в морския град свинското месо също излиза най-скъпо – до 12 лв./кг във веригите. Каймата смес пък се е търгувала за 9 лв./кг в кварталните магазини в Бургас, докато в Хасково цените са над два пъти по-ниски. Градът край Черно море се оказва първенец и по най-високи цени на шпековия салам във веригите – малко под 30 лв. за килограм. Междувременно във веригите в Кюстендил той е около 4 пъти по-евтин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари