Хоро срещу домашното насилие се изви в центъра на Русе

3
То беше поведено от известни русенски танцьори, към които се присъединиха много граждани
То беше поведено от известни русенски танцьори, към които се присъединиха много граждани Снимка: стоп кадър/ БНТ

То беше поведено от известни русенски танцьори, към които се присъединиха много граждани

В Международния ден за елиминирането на насилието над жени и момичета в центъра на Русе институции, пряко свързани с проблема, организираха хоро на площад „Свобода“. То беше поведено от известни русенски танцьори, към които се присъединиха много граждани, предаде БНТ.

С това се поставя началото на 16-дневната кампания „Отново заедно срещу насилието над жени и момичета“. До края на месеца са предвидени срещи с ученици и студенти, а на 29 ноември вечерта Пантеонът на възрожденците ще бъде осветен в оранжево в памет на жените, станали жертва на домашно насилие. Има и предложение този ден да бъде обявен за национален.

За 5 години в районните съдилища в страната са разгледани над 3000 дела за домашно насилие, но много други случаи не са стигнали до съдебните зали, казаха от Сдружение „Център Динамика“. Трябва да бъде непримирим към този проблем, да не се притесняваме и страхуваме да подаваме сигнали. Защото само тази година заради домашно насилие живота си са загубили 19 жени в страната.

В Русе от януари досега са били разгледани повече от 250 случая. От „Център Динамика“ припомниха, че вече два парламента не успяват да разгледат предложенията за промените в Закона за защита от домашното насилие и че досега никой не е направил регистър нито на пострадалите, нито на насилниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Гост
    Има ли статистически данни, в кой етнос преобладава домашното насилие? Не за друго, ами просто да се знае какви ценности до какво водят.
  • 5
    3
    фифа
    пращайте мъжете в трудови лагери, за жените само секс и нови телефони
  • 0
    2
    шолц фор ден лайнянен
    ФИФА гони от световното гейанглия, заради продължаващата им пропаганда на хомосексуализъм?!
  • 8
    1
    Алоо
    Динамичния център бяха на ясла при ГРЕБ и защо тогава не направиха нещо. Всяка година Д.Д. си прави реклама с този цирк - миналата година оцветяване в оранжево, тази година хора, ръченици и кючеци, а догодина какво ще измисли. То не е само да се правят представления на центъра, а реално да се работи за законодателство и строги мерки срещу насилието.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари