Хората с увреждания масово без работа заради недостъпна работна среда

0
Основната причина за ниската заетост на инвалидите у нас е достъпната работна среда, която трябва да им осигурят работодателите, заради което те рядко се съгласяват да ги наемат
Основната причина за ниската заетост на инвалидите у нас е достъпната работна среда, която трябва да им осигурят работодателите, заради което те рядко се съгласяват да ги наемат

Само 2% от 40 000 трудоспособни хора с трайни увреждания в България работят. Основната причина за ниската заетост на инвалидите у нас е достъпната работна среда, която трябва да им осигурят работодателите, заради което те рядко се съгласяват да ги наемат. Извън 30-те специализирани кооперации у нас, в които половината от персонала задължително са инвалиди, съществуват само 200 средни и малки частни фирми, в чийто състав има и работници с увреждания.

58-годишната Мария Николова, която е глухоняма от дете, работи като шивачка в една от малкото частни предприятия в  София, които са наемат хора с увреждания.

“Не приемат… Има проблем… Само шивачка приемат, само шивачка…”, каза  тя

Мария е с 80% загубена трудоспособност, но това по никакъв начин не ѝ пречи да се справя с работата си повече от 30 години. Получава около 400 лв. заплата и е доволна не само заради дохода, а и защото ѝ е дадена възможност да работи. От друга страна нейният работодател Ваня Янева, която е наела в предприятието си около 25 инвалиди, е доволна от нея като работник.

“Абсолютно се справят много добре с поставените задачи, разликата между здрави и трудоустроени в качеството на работата абсолютно няма. Може би понякога малко повече боледуват, вземат малко повече болнични в зависимост от характера на заболяването, но като работа се справят абсолютно като пълноценни хора”, каза Янева.

За съжаление работодателите като Ваня са малко, а безработните инвалиди – хиляди.

“Като цяло, около 155 у нас са специализираните предприятия за хора с увреждания в регистъра към Агенцията за хората с увреждания и нашата организация. Националната федерация на работодателите на инвалиди обединява над 56 юридически лица – малки, микро специализирани предприятия, общински предприятия”, каза Елка Тодорова от Национална федерация на работодателите на инвалиди.

Въпреки това от другата страна на статистиката стоят 38 953 работоспособни хора с увреждания, които чакат да бъдат наети. Между 26-и и 29-и март в Пловдив ще се проведе изложение на стоки и изделия, дело на хора с увреждания, с което организаторите искат да покажат потенциала на инвалидите и да прекратят дискриминационното отношение на работодателите към тях.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари