Хората на Гюлен са предадени на Турция заради липса на молби за убежище

0
Задържаните не са говорили нито за връзките си с Гюлен, нито са поискали убежище
Задържаните не са говорили нито за връзките си с Гюлен, нито са поискали убежище

Обвинените за преврата са влезли нелегално в България и са задържани в Русе при опит да избягат в Румъния.

7-те турски граждани, които сме върнали в родината им, са влезли незаконно в България и не са подали молба за убежище, каза на брифинг зам.-директорът на "Гранична полиция старши комисиар Светослав Манолов, предаде "България Днес".

Преди дни турски медии разпространиха информацията, че България е предала на Турция 7 последователи на Фехуллах Гюлен. Сред тях са бивши полицейски шефове, преподаватели и журналист от опозиционния в. "Заман". За всички имало издадени заповеди за арест заради връзки с организацията на Гюлен, обявена за извършител на опита за преврат през юли.

Седемте турци са хванати в Русе при опит да напуснат страната, стана ясно от изявлението на "Гранична полиция". Всички са имали лични документи. При проверка се оказало, че не са регистрирани на влизане в страната, т.е. преминали са границата нелегално. Уведомена е прокуратурата, но от държавното обвинение не са образували досъдебно производство. Осигурени са им преводачи, но те не са говорили нищо за връзките си с Гюлен. След като не поискали и убежище били оставени в ареста за 24 ч.

На нарушителите на границата е издадена принудителна административна мярка отвеждане до границата, откъдето са влезнали по силата на споразумение за реадмисия.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес се опитах да тичам на пътеката 10 минути, но на 7-та дойде охраната на Кауфланд и ме свалиха от касата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук