Какви са рисковете за България след преврата в Турция?

0
Премиерът уверява, че не съществуват рискове за България след преврата в съседката ни
Премиерът уверява, че не съществуват рискове за България след преврата в съседката ни

"От 4 през нощта какво ново има всъщност. Имаме комуникация с турското правителство, с премиера, с посланика. Имам пълните уверения на всички, че границата няма да бъде поставена под натиск. Въпреки всичко съм изпратил военния министър и главния секретар на МВР там. Подсилили сме с войници границата. Изказваме съболезнованията си към всички загинали".

Това заяви премиерът Бойко Борисов след второто свикано съвещание в Министерски съвет заради събитията в Турция, информира БЛИЦ.

"През ден през два пиша съболезнователни адреси и това още веднъж потвърждава тезата ми, че политиците трябва да потърсят трайно и мирно решение на терора. Нищо добро не носят военните операции. ГКПП-та работят. От снощи, дори да имаше някъде неудобства, нямаше как вчера да ги накараме да ги пуснат. След няколко разговора все пак успяхме да отворим границите. Все още конфликтът не е напълно локализиран. Препоръчвам горещо на всички да отложат пътуванията си.", посочи още Борисов.

"Виждам, че с танкове и Ф16 се стреля по държавни сгради. Около 10 бомби са хвърлени по парламента, където е имало и опозициони партии. Следим всеки един миг, всички институции в страната са в пълна готовност. Отново казвам, че министърът отива към границата. Всяка минута получаваме информация, Успокоителното е, че вече напрежението спада и там. Надявам се да няма повече ескалиране и сега да се влезе в една спирала на реваншизъм", каза още премиерът и допълни, че към момента нашите дежурни, граничарите, корабите ни в Черно море, не дават никакви индикации за бежанска вълна.

"Рискът беше голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация, защото тогава ние ставаме първа сигурна страна – това означаваше, че ние вече трябваше да приемаме всички.", каза още премиерът. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари