"Химко" е придобит с подкуп?

0
Преди дни депутатът от ДПС Делян Пеевски стана собственик на фалиралия преди 13 години комбинат  „Химко” във Враца
Преди дни депутатът от ДПС Делян Пеевски стана собственик на фалиралия преди 13 години комбинат „Химко” във Враца

Президент на чуждестранно дружество се оплака от корупционни действия в процедурата за продажбата на „Химко”.

Президентът на ANJ Group Corp  Ян Аронов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което говори за корупция и нарушения при продажбата на фалиралия завод за изкуствени торове край Враца.

Аронов призовава Борисов да се намеси в казуса. От Министерския съвет обаче обясниха, че министър-председателят няма такова намерение.

Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД  и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията  разделение на изпълнителната и съдебната власти”, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от Нова телевизия.

„Въпросите, които  Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността”, гласи официалната позиция на българското правителство.

Аронов  твърди, че му е искан подкуп 500 хиляди евро за да може да се осъществи сделка за „Химко” АД – Враца.

От правителствената информационна служба посочват, че писмо от Ян Аронов - президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари с копия до главния прокурор Сотир Цацаров и до заместник посланика в посолството на САЩ в София Мартина Стронг.

В писмото на Аронов има обвинения за корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко”, непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство. Българският премиер е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”.

Преди дни депутатът от ДПС Делян Пеевски стана собственик на фалиралия преди 13 години комбинат  „Химко” във Враца.

Сделката беше осъществена чрез „НСН Инвестмънт”, в която Пеевски държи 90%, а майка му Ирена Кръстева притежава останалите 10%.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари