Хиляди протестират в Нигер

0
Искат френските войници да напуснат страната
Искат френските войници да напуснат страната Снимка: ЕПА / БГНЕС

Искат френските войници да напуснат страната

Няколко хиляди души се събраха в столицата на Нигер Ниамей и град Уалам, за да поискат изтеглянето на френските войски от страната - искане, отправено от военния режим, дошъл на власт с преврат в края на юли, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В столицата митингът се проведе в близост до базата, в която се намират френските войници, по призив на няколко обществени организации, противопоставящи се на френското военно присъствие.

Протестиращите носят плакати като: "Френска армия, махнете се от нашата страна!"

В следобедните часове към демонстрантите, пристигнали днес сутринта, се присъединиха още, които изпълниха плътно кръговото кръстовище "Ескадрила", едно от основните места за провеждане на подобен тип събрания в Ниамей след държавния преврат на 26 юли.

Друг протест се състоя в югозападния град Уалам. Той беше организиран пред военна база, щаб на антиджихадистката операция "Алмаау", където нигерийски и френски войници живеят в съседство, показват кадри, излъчени по националната телевизия.

"Френски войници, дойдохме да ви донесем послание, че вече не се нуждаем от вас", казва един от демонстрантите по мегафон.

Дипломатическото напрежение между управляващия военен режим и Франция, която не признава легитимността му, е в разгара си, въпреки че 1500 френски войници са разположени в Нигер, за да участват в борбата срещу джихадистите по силата на двустранни военни споразумения. Новите власти денонсираха някои от тези споразумения.

Нигер също така отне дипломатическия имунитет и визата на френския посланик Силвен Ите и поиска той да напусне страната, според разпореждане на Министерството на вътрешните работи на Нигер и заповед на Върховния съд. Според последния документ тези решения се дължат на "неоправданата враждебност" на Франция към Нигер и факта, че присъствието на Ите на нигерийска територия създава "сериозен риск от нарушаване на обществения ред".

В отговор френският президент Еманюел Макрон похвали работата на посланика и посочи, че новите власти, дошли на власт с преврат, нямат право да искат експулсирането му. Съгласно член 22 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения помещенията на посолството са "неприкосновени" и на представителите на държавата, в която се намират, не е позволено "да влизат в тях, освен със съгласието на ръководителя на мисията", припомня АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари