Макрон обяви нови мерки, за да спре размириците във Франция

1
Френският президент осъди неприемливото използване на смъртта на един тийнейджър като повод за протестите
Френският президент осъди неприемливото използване на смъртта на един тийнейджър като повод за протестите Снимка: AP Photo/Christophe Ena

Френският президент осъди неприемливото използване на смъртта на един тийнейджър като повод за протестите

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще бъдат изпратени допълнителни сили за сигурност, за да се овладеят безредиците в страната след убийството на тийнейджър от полицията и призовава родителите да не допускат децата си, участващи в бунтове, на улицата, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Обръщайки се към кризисна среща на министрите, Макрон заяви, че Министерството на вътрешните работи ще мобилизира "допълнителни средства", за да се справи с бурните протести, като осъди "неприемливото използване на смъртта на един тийнейджър".

Френският президент призова родителите да не допускат деца на улицата в петък, като допълни, че около една трета от 875-те души, арестувани през нощта за безредици, са "млади или много млади".

"Отговорност на родителите е да ги държат вкъщи", каза той, след като председателстваше заседание по въпросите на кризисната ситуация.

"Не е работа на държавата да действа вместо тях", добави той, като същевременно призова социалните мрежи да премахнат "най-чувствителното" съдържание, свързано с размириците.

"Платформите и мрежите играят основна роля в събитията от последните дни. Видяхме, че те - Snapchat, TikTok и няколко други - служат като места, където се организират размириците, но има и форма на имитация на насилието, която за някои млади хора ги кара да загубят връзка с реалността. Създава се впечатлението, че някои от младежите преживяват на улицата видеоигрите, които са ги опиянили", допълни Макрон.

Полицейските профсъюзи подчертаха, че много от арестуваните са едва на 14 или 15 години.

"Нямам особена надежда, че те ще влязат в затвора", заяви в петък ръководителят на полицейския профсъюз "Алианс" Руди Мана пред радио "Европа 1".

Обединеното кралство пък актуализира официалните си съвети за пътуване, за да предупреди гражданите, които планират да посетят Франция, за размириците, предизвикани от убийството на тийнейджър от полицай пред три дни.

От 27 юни насам в цяла Франция се провеждат протести. Местата и времето на провеждане на размириците са непредсказуеми. Трябва да следите медиите, да избягвате районите, в които има безредици", се казва в съобщението на външното министерство.

Днес френският президент си тръгна по-рано от срещата на върха на ЕС в Брюксел, за да се върне във Франция.

Медийната конференция, насрочена за втория и последен ден от срещата на върха, беше отменена и Макрон се прибра в Париж, като не пожела да направи коментар.

Агенцията припомня, че по-рано силите на реда задържаха 328 души, според телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник, близък до вътрешния министър Жералд Дерманен. Както отбелязва BFM, някои от задържаните могат да бъдат освободени без обвинения.

Според канала погромите и сблъсъците между агресивни протестиращи и служители на реда продължават в различни градове на страната. Шефът на френското Министерство на вътрешните работи следеше ситуацията с безредиците в регионите на Франция тази нощ от командния пункт на Националната полиция в Париж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Иван
    Като приемат африкански маймуни да живеят там,така е...ще си имат проблеми с дебили...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари