"Хигибис" взе първите си жертви

0
Двама души са загинали, трима са изчезнали
Двама души са загинали, трима са изчезнали Снимка: The Asahi Shimbun

Двама души са загинали в резултат на тайфуна "Хaгибис", трима са изчезнали, повече от 50 са ранени, съобщи японската телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

В 18 префектури към този момент 51 души са получили наранявания с различна тежест, съобщава Агенция Фокус. Мъж е намерен в преобърнат камион в префектура Чиба, а смъртта му е потвърдена в болницата. В резултат на свлачище в префектура Гума бяха бе съобщено за изчезването на трима души, а по-късно един от тях е открит мъртъв. В префектурата Шизуока също се съобщава за един изчезнал.

За 11 милиона души в Япония властите обявиха задължителна или препоръчителна евакуация. По-рано в 12 префектури, включително в Токио, беше обявено най-високото ниво на опасност поради силен дъжд. За първи път най-високото ниво на опасност беше обявено не само за покрайнините на града, но и за всички 23 централни района.

В събота вечерта тайфунът "Хагибис" удари главния японски остров Хоншу в района на полуостров Изу. В момента налягането в центъра е 945 хектопаскала, скоростта на вятъра в центъра е 45 метра в секунда, с пориви до 65 метра в секунда.

Метеоролозите я сравняват по сила и евентуални щети с тайфуна „Айда“ („Каногава“) през 1958 г., когато са убити 1269 души.

Тайфунът ще засегне тихоокеанския бряг на страната, включително и столичния регион. Както се очакваше, тайфунът достигна Токио около 21 часа местно време(15 часа българско време). Метеоролозите предупреждават, че скоростта на вятъра може да достигне до 45 метра в секунда (162 километра в час), с пориви до 60 метра в секунда (216 километра в час).

Тази сила на вятъра е достатъчна, за да преобърне камиона и повече от достатъчно, за да събори дървета и електрически стълбове.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари