Хенри Кисинджър: Най-голямата заплаха за световния мир е конфронтация между САЩ и Китай

0
Бившият държавен секретар на САЩ разкритикува заповедта за арест на руския президент
Бившият държавен секретар на САЩ разкритикува заповедта за арест на руския президент Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ разкритикува заповедта за арест на руския президент

Най-голямата заплаха за световния мир? Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че това е конфронтация между САЩ и Китай. От друга страна, той вижда руски ядрен удар като част от войната в Украйна, но само при определени условия.

"Конфликтът около Тайван може да ескалира по начин, който никой не може да контролира. Тази опасност съществува", каза Кисинджър в интервю за "Die Zeit".

Кисинджър, който навършва 100 години на 27 май, добавя, че военна конфронтация между двете сили би била "ужасна катастрофа, по-лоша от Първата световна война."

В момента американецът пише втората си книга за възможностите и рисковете на изкуствения интелект, съобщи Bulgaria ON AIR.

Относно войната в Украйна бившият държавен секретар на САЩ отговори, че не вижда само руския президент Владимир Путин като виновен. "Самата война и воденето ѝ са много безмилостни, атаката трябва да бъде отблъсната и аз подкрепям съпротивата на украинците и Запада", посочи Кисинджър.

Но още през 2014 г. той изрази сериозни съмнения относно плана да се покани Украйна да се присъедини към НАТО. "Това поставя началото на поредица от събития, чиято кулминация е войната. Това не оправдава войната, но аз бях на мнение тогава, и все още съм, че Украйна щеше да е най-добре да остане неутрална, със статут, подобен на този на Финландия по онова време", категоричен е той.

Сега обаче американецът е на мнение, че на Украйна трябва да се даде перспектива за влизане в НАТО. "Днес съм абсолютно за приемането на Украйна в НАТО след края на войната. Сега, когато вече няма неутрални зони между НАТО и Русия, е по-добре Западът да приеме Украйна в НАТО", заяви Кисинджър, цитиран от "Die Welt".

Той не вярва, че Путин "ще използва ядрено оръжие, за да защити завоеванията си в Украйна. Но колкото повече става дума за ядрото на руската идентичност, толкова по-голяма е вероятността тя да го направи", продължи бъдещият столетник.

От друга страна, той критикува заповедта за арест на Международния наказателен съд срещу Путин. "Путин на съд? По-добре не! Става невъзможно или много по-трудно да се ограничи една война, ако се свърже изходът от войната с личната съдба на политически лидер", смята Кисинджър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари