Хазната излезе с над 900 милиона лева излишък през януари

0
Той е двойно по-голям спрямо миналата година, посочват от Министерството на финансите
Той е двойно по-голям спрямо миналата година, посочват от Министерството на финансите Снимка: БГНЕС

Излишък от 940 млн. лв. отчете Министерството на финансите за месец януари.

Събраните през първия месец на годината приходи са за 4.325 млрд. лв. - с 612 млн. лв. спрямо отчетените за януари 2021 г. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. бюджетите на общините, ДОО и здравната каса) за януари 2022 г. са в размер на 3 385 млн. лева. За сравнение, разходите по КФП за януари 2021 г. бяха в размер на 3.302 млрд. лева, пише вестник СЕГА.

Традиционно през януари държавният бюджет отбелязва излишък заради ниския обем на разходите, особено капиталовите, които се правят по това време на годината. От МФ обаче посочват, че в сравнение с януари 2021 г. сега отчетеният излишък е двойно по-голям.

Заради неприетият все още бюджет за новата 2022 г. до края на март ще действат разпоредбите на Бюджет 2021 - всички разходи, които в момента правят държавните и общинските структури трябва да са в рамките на бюджета за миналата година за същия месец.

МО отчете и окончателните данни за изпълнението на бюджета за декември 2021 г. 

3.9 млрд. лв. е бил дефицитът в хазната в края на миналата година, което е 3% от БВП. От МФ припомнят, че планираният след актуализацията недостиг за 2021 г. е бил по-голям - над 4.6 млрд. лв.

Фискалният резерв към края на декември 2021 г. е 10,7 млрд. лв. От тях 9,7 млрд. лв. са депозити в БНБ и банки и 1 млрд. лв.са  вземания от фондовете на ЕС за одобрени разходи и аванси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари