Бюджетният излишък от половин милиард лева бързо се стопи

0
Държавният бюджет отново излезе на червено
Държавният бюджет отново излезе на червено Снимка: БГНЕС

Държавният бюджет отново излезе на червено

В края на август МФ отчете дефицит от около 100 млн. лв. "Бюджетът е близко до балансиран, дефицитът е само 0.05% от БВП", подчертават от ведомството.

Припомняме, че през юли държавните финанси отчетоха излишък от 455 млн. лв., а през юни излишъкът бе 177 млн. лв. Преди това месеци наред бюджетът бе на минус като през май дефицитът достигна 1.2 млрд. лв.

Финансовият министър Асен Василев неколкократно се похвали как назначените от него нови ръководства на НАП и Агенция "Митници" бързо подобряват събираемостта на данъците. „Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средствата винаги са били там, въпросът е да се съберат данъците“, обясни Василев преди месец, припомня в. “Сега”.

Всъщност основната причина за повишените данъчни приходи през юни, довела до положително бюджетно салдо, бе крайният срок 30 юни за подаване на данъчните декларации на фирмите и за внасянето на корпоративните данъци.

Сега през август финансите на държавата се влошават поради няколко причини. Значително по-високи са разходите през месеца за плащания, дължими за минали периоди като увеличеният размер на обезщетенията за отглеждане на дете, който вече е 780 лв. при това със задна дата от 1 януари, посочват от МФ. През август са повишени и разходите за пенсии, които бяха индексирани от 1 юли, значително нарастване има и на разходите за персонал в държавните ведомства, както и на капиталовите разходи.

Подробна разбивка с колко се увеличават отделните видове разходи през август МФ ще представи след месец, но като цяло те са нараснали с 13,1 на сто спрямо август миналата година.

В същото време ръстът на приходите е 8%. Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3,0 млрд. лв. (9,8 на сто), неданъчните – с 0,6 млрд. лв. (8,6 на сто), а от грантове по европрограмите - с 0,4 млрд. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари