"Хъбъл" засне космическо смайли

0

Вселената също използва усмихнати емотикони – изображение, уловено от орбитиращия телескоп "Хъбъл", е запечатало космическо смайли, пишат в. "Дейли експрес" и "Дейли телеграф".

Телескопът "Хъбъл" – съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция, орбитира около Земята от над 20 години, запечатвайки изображения от тъмни и потайни светове на милиарди светлинни години от нашата планета, припомня изданието.
Снимката на усмихнатото лице е открита от Джуди Шмид сред хилядите достъпни изображения в базата данни от телескопа и е предоставена за конкурса "Скритите съкровища на "Хъбъл".

Какво се крие обаче зад космическото усмихнато лице?

Всъщност това е масивен галактичен куп, известен като SDSS J1038+4849. Жълтите очи на "човечето" са две отдалечени галактики. Носът е звезда, а усмивката е резултат от "силна гравитационна леща".

Галактичните купове са толкова масивни, че изкривяват пространството и времето и функционират като космически лещи, които изкривяват, прегъват и увеличават светлината зад тях. Очите и носът на космическото усмихнато лице се намират на около 4,5 милиарда светлинни години, а външните очертания на лицето и усмивката са отдалечени на 7,5 милиарда светлинни години.

Пръстеновидната структура, очертаваща лицето, е известна като "пръстен на Айнщайн" и носи името на прочутия учен, чиято Обща теория на относителността обяснява дори загадки като заснетото от "Хъбъл" лице.

Гравитационните лещи са полезни за астрономите, защото им позволяват да "виждат" галактики, които иначе биха били твърде тъмни за изследване.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари