Групата на "Патриотите-ВМРО" Русе предлагат декларация за “малкия Шенген“

3
Настояваме да бъде гарантирано, че проверките по всички вътрешни граници на страната – сухопътни, въздушни и морски, ще бъдат премахнати, се казва в декларацията
Настояваме да бъде гарантирано, че проверките по всички вътрешни граници на страната – сухопътни, въздушни и морски, ще бъдат премахнати, се казва в декларацията Снимка: БГНЕС

Настояваме да бъде гарантирано, че проверките по всички вътрешни граници на страната – сухопътни, въздушни и морски, ще бъдат премахнати, се казва в декларацията

Общинските съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС-Русе за приемане на декларация в подкрепа Република България да бъде част от Шенгенското пространство и по-конкретно в най-близко време да стане реалност идеята границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки. Инициативата стартира от Общинския съвет на Добрич и е подкрепена от целия Дунавски регион, съобщи Русе Медиа.

Предложението за декларацията е провокирано от многократното отлагане на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Идеята за „малък Шенген“, възникнала в социалните мрежи, а след това развита и в Народното събрание, намира все по-широка подкрепа сред местните власти, особено в пограничните крайдунавски градове, какъвто е и Русе.

Предложеният текст на декларацията се води от настояването на общинските ни съветници за спешна и навременна законодателна промяна по отношение на Шенгенското пространство за двустранно отваряне на границата и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния.

„Присъединяваме се към нашите колеги от Общинските съвети в Добрич и Силистра, и категорично възразяваме българските граждани да се третират като второстепенни граждани на Европейския съюз, независимо от възраженията на страните Нидерландия и Австрия. Настояваме да бъде гарантирано, че проверките по всички вътрешни граници на страната – сухопътни, въздушни и морски, ще бъдат премахнати.“, се казва в предложението.

Като вносители деветимата общински съветници от групата на „Патриотите-ВМРО“ подчертават, че настоящата Декларация няма политически характер, а единствено човешки и морален такъв. Те се надяват освен облекчаване на тежкия трафик в Русе и километричните тапи от тежкотоварни и леки автомобили, които продължават понякога с дни, да бъде обърнато внимание и на бизнеса, околната среда, а ефектът от свободния достъп между граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния да бъде усетен от всички, преминаващи през територията на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари