Русе и Гюргево гласуват обща декларация за Шенген

2

Общинските съвети на Русе и Гюргево ще заседават съвместно на 22 юни в Румъния

На заседанието местните парламентаристи от двата бряга на Дунав ще гласуват Декларация в подкрепа Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство

По покана на Общински съвет – Гюргево, в румънската ни съседка, на 22 юни, ще се проведе второто по рода си съвместно заседание с Общински съвет - Русе. Местните парламентаристи от двата бряга на р. Дунав се обединяват около постигането на целта на двете страни – присъединяването към Шенгенското пространство. Това съобщи Иво Пазарджиев, председател на Общинския съвет в Русе и член на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/.

Той поясни, че е подготвено писмо, адресирано до временния министър-председател на Румъния Мариан-Каталин Предою, до министър-председателя на България Николай Денков и до външните министри на Румъния и България - Богдан Ауреску и Мария Габриел.

„Ние, общинските съветници на Русе и Гюргево, обединени от историята и споделените европейски ценности, заявяваме, че от първостепенно значение е заедно да постигнем целта на всяка една от нашите страни - присъединяване към Шенгенското пространство“ гласи текста на писмото и продължава с настояването за бързи и решителни мерки, „защото урокът от декември 2022 г. не трябва да бъде забравен в съдържанието на учебника по съвременна история, а трябва да бъде тиражиран в добрия смисъл и претворен в открит урок, с участието не само на дипломацията, на областта на външно представителство и на пряко ангажираните органи, но трябва да включва главния актьор в упражнението, т.е. гражданина“.

На съвместното заседание общинските съветници ще гласуват Декларация в подкрепа Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство.

„Надяваме се, че заедно можем да формираме общ глас, който казва, че двете страни имат нужда и заслужават да влязат в Шенгенското пространство и че свободата на движение е гарантирана, така че повече да няма ситуации, при които нашите общности са ефективно блокирани от десетки хиляди автомобили и камиони, преминаващи транзитно през нашите градове!“, гласи текстът на Декларацията.

Припомняме, че първото съвместно заседание между двата общински съвета се проведе на Деня на Европа - 9 май 2022 г. Тогава Русе и Гюргево се обединиха от желанието за подобряване на свързаността на двата града с Европа и настояваха за изграждане на ново мостово съоръжение, което да бъде комбинирано за автомобилен и железопътен транспорт.

Интересен факт е, че на днешната дата, 20 юни, през 1954 г., официално е открит Дунав мост, наричан Мост на дружбата. Той е по проект на В. Андреев и за времето си е бил най-големият комбиниран (с железопътна линия и за автомобилен трафик) мост в Европа.

На специалното заседание ще присъстват председателят на Общински съвет Гюргево Адриан Дауц, кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску, председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, кметът на Община Русе Пенчо Милков и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е почетен гражданин и на двата побратимени града Русе и Гюргево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    митничар
    И как 2 петдесетхилядни градове ще съборят границата самички, че да ни оставят без работа?
  • 16
    2
    !!!
    Снимката зад "съветниците" казва всичко за безполезността на тези хора: един мост, построен от дедите им в средата на миналия век и след това – НИЩО!
  • 13
    1
    Фотограф
    В средата на първата снимка - павликенският и азиатски тракторен капацитет и гений, а до него лика прилика Грозилкина-Крокодилкина и едрогабаритната и "слаботелесна" кака. Гледка неземна и представителна извадка на част от изметта, избрана да реди съдбините на Русе. Как можа тази отврат да се курдиса начело?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари