Груевски и Заев мерят сили на местните избори в Македония

0
Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер
Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер

Днес са местните избори в Македония, на които ще участват кандидати за кметове и съветници от 19 партии и коалиции, а 64 представляват групи избиратели.

От 260 кандидати за 80 общини и столицата Скопие 15 са жени, предаде БГНЕС.

За да бъде избран даден кандидат за член на първия кръг пред урните трябва да застанат най-малко една трета от имащите право на глас, а от тях половината трябва да подкрепят един човек. Ако не бъде събрано необходимото мнозинство, след две седмици ще има втори кръг.

Вчера гласуваха 1882 души, намиращи се в поправителни домове или затвори, както и хора, които не са в състояние сами да отидат до урните и са поискали помощ от общините.

Местните избори ще се проведат в 3840 избирателни секции.

Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза, които са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт.

По време на няколкоседмичната предизборна кампания основната битка се водеше между двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев.

По време на всички предизборни срещи и митинги Груевски определяше Заев "като човек, който не милее за националните интереси и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната". Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил "пълен мрак" - заплатите са започнали да намаляват, спряло е увеличението на заплатите, чуждите инвестиции рязко са намалели, а икономиката е започнала рязко да спада и да се срива".

Груевски и най-приближените му съпартийци и контролираните от него медии използваха и Договора за приятелство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска кампания. Тук трябва да се отбележи, че в техните предизборни клипове се използваха и изказвания на български политици.

Таза кампания ще бъде запомнена и с това, че ВМРО-ДПМНЕ за пореден път отказа да участва в телевизионни дебати.

Зоран Заев от своя страна многократно повтаряше, че "на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма". "На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, но едно е сигурно - в неделя пада Груевски", каза Зоран Заев по време на един от последните си предизборни митинги в родната си Струмица.

ДСИ на Али Ахмети използва предизборната си кампания да повтори основните си приоритети, които са предимно външнополитически - членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Ахмети на няколко пъти определи Договора с България като положителен факт.

Право на глас имат 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина.

Втори кръг на местата, където няма излъчен победител в първия, ще се проведе на 29 октомври.

Това са шестите местни избори в Македония – първите бяха през 1990 г., след това през 1996, 2000,2005,2009 и 2013 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари