Заев си отива с неизпълнени обещания за справедливост и добросъседски отношения

0
Македонският премиер преживя катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври
Македонският премиер преживя катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври Видео: БГНЕС

Очаква се премиер да стане Димитър Ковачевски

Македонският премиер Зоран Заев се очаква да внесе днес оставката си в парламента в Скопие, предаде БГНЕС.

След катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври Заев обяви, че ще се оттегли не само от лидерския пост в управляващия Социалдемократически съюз, но и от поста на министър-председател. На 12-ти декември досегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски бе избран за председател на СДСМ. Той се очаква да бъде и следващият мандатоносител за съставяне на ново правителство. В него ще бъде включена още една албанска формация - "Алтернатива" на Африм Гаши.

Заев бе лидер на СДСМ от 2013 г. През 2015 г. той започна кампанията си "Истината за Македония", в която разпространяваше телефонни разговори на управляващите начело с тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриват тежката корупция в Македония и намесата в работата на съдебната система. След предсрочните парламентарни избори през декември 2016 г. страната изпадна в тежка криза след като президентът Георге Иванов в продължение на месеци отказваше да връчи мандат за съставяне на кабинет на Зоран Заев. На 27-ми април след избора на Талат Джафери, от партията ДСИ на Али Ахмети за председател на парламента, в сградата на Събранието се стигна до кървави сблъсъци и нахлуването на стотици привърженици на ВМРО-ДПМНЕ. При погрома бяха ранени над 100 души, включително и Зоран Заев, която бе с окървавена глава.

Година по-късно Груевски избяга от страната и се спаси от ефективно изтърпяване на присъдата. По време на първия кабинет на Зоран Заев страната подписа на 1-ви август 2017 г. първо Договора за приятелство и добросъседство с България, през юни 2018 г. подписа Преспанското споразумение с Гърция, което сложи край на 25-годишен спор. Страната промени името си на Република Северна Македония. В началото на 2019 г. РСМ стана пълноправен член на НАТО.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ твърди, че по време на управлението на Заев страната е затънала в корупция, в която участва фамилията на Зоран Заев. ВМРО-ДПМНЕ се обяви срещу Договора с България, Преспанското споразумение и промяната на името.

Бъдещият премиер на РСМ Димитър Ковачевски, който на практика бе посочен от Заев, се очаква да промени сериозно състава на кабинета. От него със сигурност си отиват здравния министър Венко Филипче, военният Радмила Шекеринска и Никола Димитров, който отговаряше за евроинтеграцията.

Поради неизпълнението на Договора с България властите в София не подкрепиха започването на преговори за членство на РСМ в ЕС през декември 2020 г. Тази позиция бе препотвърдена и тази година. Българската страна обяви своите позиции чрез декларацията на Народното събрание и Рамковата позиция през октомври-ноември 2019 г.

В коалиционното споразумение на новото правителство начело с Кирил Петков е записано, че България запазва досегашната си позиция и ще надгражда двустранните ни отношения. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари