Гроздан Караджов: Не АПИ, а КЗК отмени обществените поръчки за пътища

0
Жалък опит на Кирил Петков да прехвърли проблема от болната глава на здравата
Жалък опит на Кирил Петков да прехвърли проблема от болната глава на здравата

Жалък опит на Кирил Петков да прехвърли проблема от болната глава на здравата

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството дават брифинг във връзка със спрените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища.

"Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата", коментира регионалният министър в оставка Гроздан Караджов, предава БНТ.

"Не АПИ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища - те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация", обяви той.

"Изобщо тези поредици не са могли да стигнат до подаване на документи, нито до избор на изпълнител. Защо поръчки, които от април решенията на КЗК станаха ясни едва в края на юни, не е нито в компетенциите на АПИ или на МРРБ", каза Караджов.

"Държавата ще бъде лишена от пътно поддържане за следващите 6-7 месеца. Това е времето, което е технологично необходимо, за да проведе обществена поръчка." Това заяви на брифинг в МС заместник-министърът на финансите Андрей Цеков.

Вчера стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Като причина за спирането на поръчките от АПИ вчера посочиха "пропуски в документацията за участие" - документация, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

В същото време пътните строителни фирми започнаха безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протестите ще бъдат всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари