Гробът на Любен Каравелов гние във влага

0
Пантеона на възрожденците е в много окаяно състояние
Пантеона на възрожденците е в много окаяно състояние

Гробовете на Любен Каравелов, Баба Тонка, Захари Стоянов и редица други бележити българи са пропити от влага и мазилка пада върху тях, научихме от "България Днес".

Тленните останки на революционерите се намират в Пантеона на възрожденците в Русе, който е в много окаяно състояние. При всеки валеж мястото се наводнява и мазилката пада директно върху гробовете. За сериозния проблем призна и кметът на Русе Пламен Стоилов.

"Неприемливо е чужди туристи, които искат да разгледат Пантеона отвътре, да бъдат връщани, защото се срамуваме да не видят в какво окаяно състояние се намира един от символите на града", заяви градоначалникът.

"В момента се подготвя проект за цялостен ремонт на Пантеона. Има прекалено много дефекти, които трябва да бъдат отстранени. Ще премахнем старата облицовка и ще положим нов светъл гранит. Задължително ще се смени хидроизолацията и ще бъде поставено ново атрактивно осветление", разкри пред "България Днес" главната архитектка на Русе Живка Бучуковска. По нейни думи сред плановете са паметникът костница да бъде позлатен, за да се върне към предишния си блясък.

Реализирането на проекта зависи от това дали ще бъдат отпуснати европейски средства. Разчетите са за 4 млн. евро, в които влиза и ремонт на Художествената галерия в дунавската столица.

Бучуковска добави, че от общинската администрация са успели да открият сина на проектанта на Пантеона - Никола Николов, заедно с когото е изготвен проектът, тъй като авторските права са за период от 70 години.

Паметникът костница е отворен за посещение на 28 февруари 1978 г. по случай 100 години от освобождението на България от турско робство. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др. Почетени са 453-ма души - участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността на постройката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари