Гриша Ганчев влиза в затвора?

1
Гриша Ганчев е обвинен за ДДС афери и заплаха за убийство
Гриша Ганчев е обвинен за ДДС афери и заплаха за убийство

Босът на „Литекс" Гриша Ганчев рискува да влезе в затвора за 5 години като ръководител на организирана престъпна група, източвала ДДС от сделки със захар в особено големи размери. Това обявиха пред медиите днес представители на Специализираната прокуратура, които в последния работен ден на 2014 г. - 30 декември, са внесли обвинителния акт в Специализирания наказателен съд.

Обвинението срещу Гриша Ганчев е тлъсто като френски роман. Зулумите му са описани на цели 200 машинописни страници, като ловешкият олигарх ще отговаря пред съда за три престъпления - като бос на организирана престъпна група, като подбудител за укриване на данъчни плащания в размер на 710 000 лева, дължими от холдинга му „Литекс комерс", и за закана за убийство, отправена към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов през 2012 година.

Ако Гриша Ганчев бъде признат за виновен, то той може да влезе в затвора за 5 години. Захарната афера на ловешкия баровец гръмна преди 3 години, когато синът му Данаил и още няколко от шефовете на заводите за шекер на бизнесмена бяха арестувани заради съмнения, че внасят контрабандно сладката стока от Полша и Украйна, която продават като продукция на „Литекс комерс", а освен това укриват реални сделки с големи търговци, за да избегнат плащането на данъци. Впоследствие прокуратурата не успя да докаже, че Ганчев е контрабандист на захар, но пък бяха събрани достатъчно доказателства за „черни" сделки с „бялото злато".

След като синът на Гришата - завършилият в Оксфорд Данаил, бе тикнат в ареста, баща му заплаши Красимир Стефанов с убийство. Според прокуратурата Ганчев се обадил на близък приятел на шефа на НАП и му съобщил следното: „Предай му на тоя тарикат, че ще му изкормя червата и ще го обеся на тях!"

Заради страховитата заплаха Гриша Ганчев бе застрашен от арест, но се отърва, след като плати рекордна гаранция от 500 000 лева, която впоследствие бе намалена на 300 бона. Синът на бизнесмена пък престоя 4 месеца в ареста, след което бе пуснат под гаранция и след декларация, че няма да се укрие от правосъдието.

Босът на „Литекс комерс" неведнъж е коментирал обвиненията на прокуратурата, като според него основните контрабандисти на захар са големите търговски вериги „Лидъл", „Била", „Кауфланд" и „Метро", които купували контрабандно захар от чужбина и не плащали данъци, а властите си затваряли очите заради посланиците на големи европейски държави. Според Ганчев най-големият контрабандист на захар в България е Иван Танев - Универсалния, който от 2 години насам е издирван от Интерпол и се укрива в Дубай при мафиота Христофорос Аманатидис - Таки.

„Това наистина е така, но срещу Иван Универсалния се води друго дело, което няма нищо общо с престъпленията, извършени от Гриша Ганчев и хората му", признават от Специализираната прокуратура.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари