Гренландия е загубила 160 милиарда тона лед за месец

1
Горещият въздух от Северна Африка се насочва към Гренландия
Горещият въздух от Северна Африка се насочва към Гренландия

Горещата вълна, довела до температурни рекорди в голяма част от Западна Европа, не просто се насочва към Гренландия - топенето на ледовете там вече достига рядко срещан дори през юли мащаб.

Това сочи оценка на Световната метеорологична организация към ООН, разпространена днес.

Според говорителя ѝ Клеър Нулис горещият въздух от Северна Африка дори е надвишил досегашните рекорди на места с 2, 3 или 4 градуса по Целзий - "абсолютно невероятно", пише Дневник.

"Тази жега сега се насочва към Гренландия," продължава Нулис.

Това само ще "увеличи топенето на леда" там, макар че все още не е известно "дали ще надхвърли нивото от 2012 г.," обяснява Нулис, според която на 15 юли почти е достигнат абсолютният отрицателен рекорд на площта, обхваната от арктически лед.

Тя цитира данни от Polar Portal - сайт, където датски институции представят метеорологични изследвания за Гренландия и Арктика. Данните там сочат, че само през юли 160 млрд. тона лед са се стопили в Гренландия - колкото 64 млн. олимпийски басейна. Това дори не включва замръзналия морски и океански участък около ледената покривка на Гренландия - втората по големина в света след антарктическата, покриваща 80% от острова.

Според Polar Portal, ако ледената покривка, висока на места до 3 км и с обем 2.9 млн. куб. км, се разтопи, се очаква повишаване на нивото на световния океан с до 7 метра.

Изявлението на Нулис последва температурни рекорди, отбелязани в Париж (42.6 градуса) и Линген в Германия (също 42.6%, абсолютен рекорд за цялата страна). Най-топлият ден от началото на измерванията в Белгия през 1833 г. също бе регистриран вчера - 40.6 градуса. Той доведе и до първия смъртен случай, който е пряк резултат от сегашната гореща вълна - 66-годишна жена почина в крайбрежно градче.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари