Гръцки министър иска отбранителен пакт с България

0
Според Панос Каменос с този съюз ще бъде създадена дъга на стабилност по северните граници на Гърция
Според Панос Каменос с този съюз ще бъде създадена дъга на стабилност по северните граници на Гърция

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос предлага алтернативен план за отношенията на Атина със Скопие - да бъде сключен отбранителен съюз на Гърция, Македония, Албания, България, а на по-късен етап и Сърбия, вместо споразумение за името, съобщават гръцките медии.

Каменос, който е и лидер на партията “Независими гърци”, направил това предложение при посещението си във Вашингтон, пише 24 часа. След срещата си с американския помощник държавен секретар по европейските въпроси Уес Мичъл гръцкият министър заявил, че един такъв съюз би постигнал същите геополитически цели, както и Преспанското споразумение, съобщи гръцката телевизия “Скай”, като се позовава на кореспонденция на агенция АНА-МПА.

Според Каменос с този съюз ще бъде създадена дъга на стабилност по северните граници на Гърция, ще бъде пресечено руското проникване на Балканите и ще бъде укрепена стабилността на Република Македония. Гръцкият военен №1 отново изтъкнал, че недостатъчното участие на македонските граждани в референдума на 30 септември доказва, че мнозинството от тях не подкрепя споразумението с Гърция и с него няма да бъде сложен край на скопския иредентизъм.

От пресслужбата на правителството в Атина реагираха на изявленията на Каменос, като заявиха, че “гръцкото правителство остава вярно на Преспанското споразумение, уважава конституционните процедури на съседната страна и подкрепя усилията на господин Заев да реализира необходимите предпоставки, за да може споразумението да влезе в сила”, съобщи агенция АНА-МПА.

Гръцкият зам. външен министър Йоргос Катрунгалос заяви, че “до момента предложенията на господин Каменос не са поставени пред Министерския съвет и в никакъв случай не биха могли да бъдат алтернатива на Преспанското споразумение”, съобщава “Елефтерос типос”.

От опозиционната Нова демокрация обвиниха правителството в “политическа и дипломатическа шизофрения” в отношенията със Скопие, съобщава тв “Скай”. Според представителя на партията по въпросите на външните работи Йоргос Кумуцакос военният министър Каменос води своя собствена балканска политика, прави се на министър на външните работи и проявява пълно безразличие към позицията на дипломат №1 Кодзиас. Нова демокрация призова Каменос незабавно да оттегли подкрепата си за правителството.

Предложил на САЩ нови военни бази.

Гръцкият министър на отбраната предложил на САЩ постоянни военни бази във Волос, Лариса и Александруполис на среща във Вашингтон с американския си колега Джеймс Матис, съобщава в. “Катимерини”.

“Гърция гледа на САЩ като на стратегически партньор и съюзник, единствения такъв, смея да кажа. За Гърция е важно САЩ да разгърнат военни сили в страната на по-трайна основа... във Волос, Лариса и Александруполис”, заявил Панос Каменос. Пристанището на Александруполис и военното летище в Лариса вече са използвани от американската армия.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари