Гръцки бизнесмен твърди, че е жертва на Мартин Божанов

0
По думите му в тормоза са били замесени служители от няколко институции
По думите му в тормоза са били замесени служители от няколко институции Снимка: БНТ

По думите му в тормоза са били замесени служители от няколко институции

Гръцкият предприемач Джон Кустас твърди, че е бил преследван и изнудван от Мартин Божанов - Нотариуса. За това разказа изпълнителният директор от компанията на Кустас в България пред разследващия журналист от в. "24 часа" Слави Ангелов. Нещо повече - в тормоза са били замесени служители от няколко институции, а полицията е била сигнализирана за тормоза. Пред БНТ говори преподавател и бизнесмен, който също е жертва на схемите на Нотариуса.

Преследване, тормоз и рекет. Фразата "Дайте пари да ви оправим, за да не ви оправи друг". Всичко това е кошмар, изживян от гръцки бизнесмени, продължил с години и започнал със спор за имот.

"Тези бизнес индивиди искаха да се споразумеят за даден имот, когато видяха, че трябва да имат съответните гаранции, средства и т.н., за да може този имот да бъде реализиран като проект, те потърсиха помощ или предварително са имали отношение с т. нар. този кръг, приближаваха до нас хора, които не познаваме и искаха или пари или изнудваха, че може да се случи нещо лошо на нас, на нашите семейства", разказва проф. Йоаким Каламарис - бизнесмен и университетски преподавател.

"Всичко това ни показва по още един начин ни оголва тази наистина система за рекет, тази схема, която тръгва от Пепи Еврото и свършва до Нотаруса, но аз бих казал, че това е група, която е още по сериозна, с нея са свързани хора на доста по високо ниво", каза Слави Ангелов - разследващ журналист.

Група гръцки инвеститори с огромен бизнес за милиони, съдружници и партньори в ИКЕА и София Ринг Мол, плащащи данъци около 2 милиона лева/годишно се оказват жертви в система за рекет, разкрива интервюто пред разследващия журналист Слави Ангелов:

"Моите изводи от тези документи, които те ми предоставиха, че първоначално се прави някакъв опит да се завземе целия бизнес, което не е някаква нова практика в нашата страна. След което те наистина вкарват цялата държава в това - почват да им звънят данъчни, служител от ДАНС, човек, който се представя от ДАНС, това също не е единичен случай от практиката ми през последните няколко години, същевременно те подават някаква жалба в ГДБОП и цялата информация я дават в ГДБОП, там не последва абсолютно нищо освен, че стоят по цял ден и пишат показания."

"Ние не сме след дъжд качулка, ние сме сигнализирали от 2 г. насам всичките възможни институции", казва проф. Йоаким Каламарис - бизнесмен и университетски преподавател.

"Не разполагам с такава информация на този етап", заяви Живко Коцев - главен секретар на МВР.

Гръцките бизнесмени твърдят, че писма са изпращани и до Асен Василев, когато е бил вицепремиер. Но играта става още по груба, когато кръгът "Нотариус" вижда, че може би няма да успее.

Слави Ангелов - разследващ журналист: "Вкарват и районната прокуратурата, тъй като по всичко личи, че техните контакти са там, но допускат една огромна грешка, че тези дела, които завеждат, те завеждат общо 11 съдебни дела, тези съдебни дела са подсъдни на по-висока инстанция, те са подсъдни на градски съд и трябва да се разследват от градски прокурори, така че всичките им дела в крайна сметка се провалят."

Следват жестоки заплахи - още един от похватите на кръга. Според интервюто, един от главните герои в историята е съдружникът и адвокат на Нотариуса - Велимир Атанасов. За него гръцките бизнесмени твърдят, че има връзка с подалата оставка административен ръководител на Софийската районна прокуратура.

"Адвокатът, който на нас ни повдигна фактически той обвинения, живее на семейни начала с бившия до преди часа районен прокурор на София", казва още проф. Йоаким Каламарис - бизнесмен и университетски преподавател.

Подалата вече оставка Невена Зартова заяви в предаването "Още от деня", че с Атанасов имали само приятелски отношения. Споделил ѝ, че е съдружник на Нотариуса, но започнал да присъства в разговорите им след разкрития на Антикорупционния фонд. Не обсъждали досъдебни производства.

Невена Зартова: "Имам дългогодишни приятелски отношения. Това не е тайна за никой. Ние се познаваме от 2005 г. Когато той беше съдия в СРС. След като той напусна продължихме да поддържаме семейни приятелски отношения и нищо повече от това. Никога не ставало въпрос за конкретни досъдебни производства - напротив умишлено сме избягвали такива."

Разследване до кокал или до основи - това ще даде отговор на въпросите, които с всеки ден стават все повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари