Гръмотевични валежи се очакват в Източна България от понеделник

2
Ще има и риск от градушки
Ще има и риск от градушки

Ще има и риск от градушки

През почивните дни България ще остане под влиянието на движеща се на изток обширна област с ниско атмосферно налягане, предава NOVA. Междувременно ще нахлуе порция по-студен въздух, с който в западните райони ще се усети краткотрайно захлаждане.

В събота над по-голямата част от Централна и Западна България ще остане облачно, докато в областите около Черноморието ще има разкъсвания, по-видими по северната половина от крайбрежието. Валежи с различен интензитет се очакват на много места, но по-напоителните от тях ще са в Западна и Централна България. Условия за по-бурна гръмотевична активност ще има в източната половина на страната и най-вече в Дунавската равнина. Там валежите ще са локални, временно интензивни, с риск от градушка.

По местата с валежи денят ще остане прохладен с дневни температури под 20 градуса в северозападните райони и Софийското поле, докато на североизток ще се запази усещането за лято с показания на термометрите до 28-29 градуса.

Процесите ще продължат да се развиват и през нощта срещу неделя. Призори в последния почивен ден в източните райони облаците ще се разкъсват, докато на запад отново ще превалява. Дневните температури ще се повишат и след краткотрайното захлаждане термометрите ще показват между 23 и 28 градуса, отново по-ниски стойности се очакват в някои западни части на страната. До ранния следобед в западната половина дъждовете ще спрат, а на изток в часовете до вечерта ще има условия за краткотрайни, локални гръмотевични валежи.

От понеделник, в дните около началото на астрономическото лято (на 21 юни) над Западна България и над повечето централни райони ще грее слънце, а облачността ще е минимална. В областите на изток обаче ще се развиват гръмотевични валежи с риск от градушка. В температурно отношение лятото ще настъпи със следобедни показания на термометрите около и на места над 30 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари