Горивата поскъпнаха, доближават 2 лева за литър

0
За последно цените на горивата бяха толкова високи през последната седмица на март 2020 година
За последно цените на горивата бяха толкова високи през последната седмица на март 2020 година

След коронакризата, пазарът се възстановява и това се усеща от крайните потребители

2020-а беше безпрецедентна за глобалната икономика в резултат на пандемията от коронавирус, обхванала света. Кризата не подмина и пазара на петрол и горива, който беше сред първите и най-тежко засегнатите сектори.

Заради рекорден срив на търсенето и недостиг на складове за съхранение на вече добитият петрол, на американския пазар суровината за първи път в историята падна под 0 долара за барел в края на април. В резултат горивата поевтиняха значително в следващите месеци. В България най-ниските цени дойдоха малко преди началото на лятото през май.

С началото на 2021 година пазарът постепенно се възстановява, а това вече може да бъде усетено и от крайните потребители, пише Money.bg.

У нас цените на бензина и дизела към края на февруари вече доближават границата от 2 лева и са на най-високото си ниво от края на март миналата година.

Проучване на Money.bg на данни от специализирания сайт Fuelo.net показва, че към 24 февруари средната цена на бензин А95 у нас е 1,96 лв./л. при такава от 1,89 лв./л. през първата седмица на месеца. Дизелът се търгува за средно 1,95 лв./л., а пропан-бутанът вече минала 1 лв./л.

За последно цените на горивата бяха толкова високи през последната седмица на март 2020 година

За периода 23 - 29 март средната стойност на А95 беше отново 1,96 лв./л., а на дизела - 1,98 лв./л. Пропан-бутанът се продаваше за средно 0,89 лв./л.

През първите две седмици на същия месец на миналата година преди въвеждането на извънредното положение в страната средната цена на бензина А95 е беше над 2 лв./л. Тя варираше между 2,22 и 2,15 лв./л. При дизела средната стойност беше между 2,27 и 2,19 лв./л., а пропан-бутанът - между 0,97 - 0,96 лв./л.

Към края на миналата година трите вида горива се продаваха за средно 1,82 лв./л., отново 1,82 лв./л. и 0,88 лв./л. Това означава, че 

през първите два месеца на годината бензинът А95 е поскъпнал с 0,14 лв./л., а дизелът - с 0,13 лв./л.

Поскъпването на горивата у нас идва на фона на значителен ръст в цените на петрола на международните пазари през последните няколко седмици. Във вторник те достигнаха най-високата си стойност от 13 месеца насам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари