Горанов не обещава коледни надбавки за пенсионерите

0
В случай, че има, няма да е за всички!
В случай, че има, няма да е за всички!

Прави се анализ, вероятно към средата на ноември ще имаме резултат и ще съобщим ще има ли коледни надбавки за пенсионерите.

Това заяви в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че ако има, едва ли ще е за всички пенсионери, предаде БТА.

"Вероятно бюджетът за тази година ще приключи балансирано или на малък излишък", заяви Горанов. Той обясни, че излишъкът от 2.4 млрд. лв. е "резултативна величина към края на октомври". "Има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми досега. Има и преизпълнение на приходите, но то далеч не е функция на целия излишък, т.е. не целият излишък е от преизпълнение на приходите", обясни Горанов. Спекулациите, че има едни 2,4 млрд. лв. за харчене са по-скоро грешна интерпретация, посочи Горанов и допълни, че не може да бъде направен нито един лев разход, който не е заложен в закона за държавния бюджет.

По отношение на неефективността в здравеопазването Горанов заяви, че като цяло има нужда да бъдат повишени стандартите за мениджмънт в управлението, особено в държавните болници. "Министър Петров беше доста напреднал в това отношение. Новият министър, който и да е той, трябва да поработим в тази посока", каза той. По думите му трябва да се отговори на въпроса дали това е оптималният размер на здравната ни система. "Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението и това не е тайна за никой", посочи той. Горанов ще настоява заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, "за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там, тъй като това е един финансов фонд с милиарди в него".

"Тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разорила с огромен на брой договорни партньори на касата, че през някои аптеки, и за това има данни и в службите, се извършват кражби от касата", коментира Горанов. "Аз съм оптимист, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока", каза още той.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари