Google Maps ще насочва шофьорите към по-екологични маршрути

0
Това са трасета, по които се очаква отделяне на по-малко въглеродни емисии
Това са трасета, по които се очаква отделяне на по-малко въглеродни емисии Снимка: БГНЕС

Това са трасета, по които се очаква отделяне на по-малко въглеродни емисии

Приложението Google Maps ще започне да насочва шофьорите по маршрути, за които се очаква да генерират възможно най-ниски въглеродни емисии въз основа на трафика, наклоните и други фактори, съобщи компанията във вторник. Функцията ще стартира по-късно тази година в САЩ, а след това и в други страни. Тя е част от ангажимента на компанията в борбата с изменението на климата.

Google ще предлага „екологичната“ алтернатива, когато маршрутите са сравними един с друг. Ако другите обаче са значително по-бързи, приложението ще предложи избор и ще позволи на потребителите да проверят нивата на очакваните емисии, предаде „Ройтерс“.

От компанията обясниха, че извличат относителни оценки за вредните изпарения чрез тестване на различни видове превозни средства и типове пътища, като се основава на официални изследвания. В случая със САЩ – на Националната лаборатория за възобновяема енергия към правителството (NREL). Данните за класа на пътя са от автомобилите Street View, както и от въздушни и сателитни изображения.

Потенциалният ефект върху емисиите от новата функция е неясен. Проучване на Калифорнийския държавен университет в Лонг Бийч миналата година установи, че когато избират маршрут, потребителите имат склонност да мислят за въглеродните емисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари