Глобите за диво къмпингуване вече са в сила

0
Румен Радев наложи вето, но то бе отхвърлено от депутатите през тази седмица
Румен Радев наложи вето, но то бе отхвърлено от депутатите през тази седмица

Хората, които къмпингуват на нерегламентирани места в община Царево, подлежат на санкции по новата наредба за обществения ред.

Тя влиза в сила, след като областната администрация в Бургас не е открила нарушения в нея, въпреки оспорването й от страна на сдружение "Да спасим Корал", предаде БНР.

Наредбата бе приета в средата на юни и беше атакувана пред областния управител Вълчо Чолаков с мотиви, че нарушава основни човешки права, забранявайки къмпингуването, както и че не е спазена процедурата по обществено обсъждане. Чолаков посочи, че не са открити подобни противоречия:

„Нашето становище е, че няма законово нарушение при регламентацията и при приемането на решението от страна на Общинския съвет в Царево. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие казва, че в зона „А“ се разрешава къмпингуване извън категоризирани къмпинги при условие и по ред, определени от Закона за туризма. Тоест, докато такъв ред не бъде предвиден изрично, тази дейност е незаконно да се упражнява. Община Царево има право да приеме подобни разпоредби, с които да се уредят тези важни обществени отношения“, казва областният управител пред националното радио.

Безспорно има интерес към такъв вид туризъм, но той трябва да е законово регламентиран, посочва Вълчо Чолаков. Според него с подобна наредба не се нарушава свободното придвижване на хора, смята той. В законите е уточнено, че на гражданите трябва да е осигурен пешеходен достъп до плажовете, но никъде не се споменава за палатки и каравани, пояснява областния управител.

Според общинската наредба глобата за къмпингуване на нерегламентирано място е от 200 до 5 000 лева. Тя обаче вероятно ще бъде обсъждана отново, за да бъде съобразена с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Заради протести на природозащитнци и любители на природосъобразния туризъм президентът Румен Радев наложи вето, но то бе отхвърлено от депутатите през тази седмица. Очаква се промените да бъдат обнародвани в следващ брой на "Държавен вестник". Те налагат строги санкции дори за поставяне на хавлия върху дюни, без обаче да ограничават възможностите за строителство около тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари