Глобиха тв канал, защото показал момичета по шорти в Турция

0
Турският медиен регулатор е наложил глоба от 266 000 долара
Турският медиен регулатор е наложил глоба от 266 000 долара

Турският медиен регулатор - Висшият съвет за радио и телевизия, е наложил на телевизионен канал глобата от близо един милион лири /266 000 долара/ заради представяне на екрана на малки момичета, танцуващи по шорти в шоу за таланти, след като зрители са подали оплакване за "злоупотреба с деца", предаде Ройтерс, като цитира член на съвета.

Посочвайки като аргумент морални опасности за децата, Висшият съвет за радио и телевизия наложи глоба на ТВ 8 заради излъчването на програмата "Вие сте талант", в която бяха показани момичета на възраст между 7 и 11 години, танцуващи по шорти и тениски без ръкави, посочи пред Ройтерс член на съвета, пожелал анонимност, предава БТА.

Мярката на Висшия съвет за радио и телевизия вероятно още повече ще разгневи критиците на правителството, които обвиняват президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието с ислюмистки корени, че се оптиват да отстъпят от секуларизма и гражданските права за малцинствата, хомосексуалистите и жените, отбелязва Ройтерс.

Миналата година стотици турски жени организираха шествие в Истанбул в знак на протест срещу насилие и заплахи от мъже, искащи жените да се обличат по-консервативно.

Висшият съвет за радио и телевизия е обявил, че излъчените кадри нарушават етичните правила за излъчване на програми и е наложил на канала глоба от два процента от приходите му от реклама, възлизаща на близо 1 милион лири.

Правилата постановяват, че "програми, включващи съдържание, което може да навреди на физическото, психическо и морално развитие на децата и младите хора, не могат да бъдат излъчвани".

Висшият съвет за радио и телевизия е посочил в съобщение, че е получил оплаквания, че телевизионният канал е експлоатирал деца в "неморално" шоу.

Имаше реакции от граждани за това, че малки деца на възраст 7-8 години са били накарани да танцуват полуголи заради рейтинг, което е равнозначно на злоупотреба с деца, се посочва в доклада.

Турското министерство за семейството и социалната политика изтъкна, че децата са танцували "с дрехи, които не са подходящи за тяхната възпаст или ниво на развитие".

Вестник "Хюриет" съобщава, че Висшият съвет за радио и телевизия е глобил също няколко музикални канала заради излъчване на музикални видеоклипове, които съветът е определил като "една степен по-малко от еротичен филм".

Видеоклипът на песента "Нулеава толентност" на родената в Белгия певица Хадисе представя излъчнителката в интимни сцени с нейния партньор в клипа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари