Глобиха Kaufland и Lidl за заблуждаващи практики в Русе

15
Kaufland ще трябва да плати 500 лева глоба, а Lidl - 3000 лева
Kaufland ще трябва да плати 500 лева глоба, а Lidl - 3000 лева Снимка: Dunavmost

Kaufland ще трябва да плати 500 лева глоба, а Lidl - 3000 лева

Две глоби на веригите "Кауфланд България" и "Лидл България", наложени от Комисията за защита на потребителите, бяха потвърдени от Районния съд. И в двата случая санкциите са за заблуждаващи клиентите практики, използвани от магазините на веригите в Русе, пише вестник "Утро".

"Лидл България" ще трябва да плати 3000 лева глоба защото в магазина си на ул."Майор Атанас Узунов" предлагал за продажба ракия, за производството на която било използвано не само грозде, а и дестилат от друга земеделска продукция. В този случай законът забранява продуктът да се предлага като гроздова ракия, но именно като такава напитката била обявена както на етикета в магазина, така и в интернет рекламата му. Съдът определя като крайно несериозен и подценяващ качествата на потребителя аргумента на "Лидл", че разликата между земеделски и винен дестилат би била усетена само от специалист, тъй като тяхното задължение е да опишат действителните характеристики на продукта, които ориентират потребителя в неговите търговски намерения. Според магистратите не е налице маловажен случай, защото нарушението е допуснато по отношение на голям брой стоки, от лице с мащабна дейност, развивана в значителна верига от магазини, което би следвало да го прави по-отговорно към спазването на закона.

"Кауфланд България" трябва да плати 500 лева заради това, че в хипермаркета на веригата на бул. "Христо Ботев" предлагал опаковки от салата "Снежанка", катък с печени чушки и маслини, върху които имало означена цена, но на касата при заплащане се начислявали допълнително 0,20 лв. за пластмасова кутия. И в този случай съдът отхвърля аргументите за маловажност на нарушението, тъй като са нарушени правата на значителен брой клиенти.

И в двата случая Комисията за защита на потребителите е наложила минималните за такива нарушения наказания. Решенията на Районния съд могат да се обжалват пред Административния съд в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    Мухахахаха
    Щото "Кауфланд България" единствено в хипермаркета на бул. "Христо Ботев" в Русе продава по 0,20 лв. пластмасовите кутии.
  • 3
    11
    Хахаха....
    Лидл само в магазина си на ул."Майор Атанас Узунов" ли е продавал тази ракия ?!
  • 9
    10
    9999
    "Разликата между земеделски и винен дестилат може да се усети само от специалист ....." Моля, моля. Не умаловажавайте българския потребител. Та то в BG всеки втори ракиджия е спец по темата!!! А що се отнася до глобите те трябва да са процент от оборота (месечен или годишен). Например 20% или 30%. Тогава ще се замислят по- задълбочено
  • 3
    9
    Guuuu
    по 500000 на ден трябва да бъде глобата,пръднахте им на чесъна с тези 500 ле
  • 8
    8
    бъчваря
    В магазин с оборот с дневен оборот над 100 000 лева и надути цени до безкрай, 500 лева звучи все едно аз да дам на някой просяк 1 стотинка. Смешна работа. Поне не се излагайте да съобщавате подобни новини от тая корумпирана КЗК.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари