Глоба от 20 милиона евро, ако фирма не опази личните ни данни

1
Новият регламент за защита на личните данни поставя на изпитание бизнеса
Новият регламент за защита на личните данни поставя на изпитание бизнеса

Новият регламент за защита на личните данни поставя на изпитание бизнеса.

Глобите са огромни, а промяната засяга 80% от бизнеса и всички държавни институции, пише btv.bg.

Регламентът опазва личните данни на близо 500 млн. души в Европейския съюз. Лични данни са както вашите паспортни данни, така и електронния ви адрес и комуникация, вашата локация, банкови данни и медицинска информация.

Санкция от 20 млн. евро и или 4% от оборота грози компаниите в ЕС, ако не спазват новия регламент за защита на личните данни. Той влиза в сила от 25 май 2018 г. и важи за всяка държавна институция или фирма, която е имала достъп до данните на 1000 души.

У нас това са 370 хил. администратори, корпорации и държавни институции от болниците и детските градини до частните компании.

При киберинцидент администраторите имат срок от 72 часа да докладват пред Комисията за защита на личните данни, ако укрият тази информация и по-късно инцидентът бъде разкрит, глобата е 2% от оборота.

Във всяка структура, администрираща лични данни, трябва да има служител, който да се грижи за опазването им. Той може да бъде подготвен безплатно от Комисията за защита на личните данни. Регулаторът обаче няма база – сградата, определена за обучение, е пустеещ стар корпус от военно поделение.

Органът има само 70 служители, които ще трябва да правят и по 5000 проверки годишно.

За потребителите обаче новият регламент дава по-голямо удобство. Те ще имат право да получават повече информация за целите, с които им се събират личните данни или да поискат тези данни да бъдат заличени в интернет например.

Източник: btv.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари