Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане"

0
Срещу Ангел Георгиев и Веселин Вешев има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд за извършени от всеки един от тях престъпления
Срещу Ангел Георгиев и Веселин Вешев има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд за извършени от всеки един от тях престъпления Снимка: ПП "Възраждане"

Срещу Ангел Георгиев и Веселин Вешев има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд за извършени от всеки един от тях престъпления

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители от парламентарната група на "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

Предложението за искането е на Софийската районна прокуратура, тъй като срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления, съобщиха от държавното обвинение, предаде Дир.бг.

С определение от 9 декември 2021 г. на районните магистрати, наказателното производство по делото е спряно, тъй като Ангел Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Веселин Вешев е избран за общински съветник.

Няколко месеца по-късно - същият съдебен състав решава да не възобновява делото, като мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 2 август 2022 г. за Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април т.г., двамата са обявени за народни представители от ПГ на "Възраждане" и след полагане на клетва на 12 април, те вече са лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Ангел Георгиев и Веселин Вешев бяха задържани по време на протест пред Министерството на регионалното развитие през януари 2020 г. и обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    LOL
    На вгъзродените мястото им е при бай Ставри, а не в парламента да сеят омраза и разделение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари