Гешев все още не знаел дали снимките от спалнята на Борисов са автентични

0
БСП поиска от Гешев прокуратурата да се самосезира за Пеевски
БСП поиска от Гешев прокуратурата да се самосезира за Пеевски Снимка: БТА

БСП поиска от Гешев прокуратурата да се самосезира за Пеевски

След като в сряда главният прокурор Иван Гешев бе изслушан в парламентарната комисия по правни въпроси, днес той представя доклада си пред депутатите в пленарна зала. Докладът за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца от годината бе внесен в Народното събрание в края на миналата седмица.

Отчетът на Гешев се събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури и бе внесен в парламента в края на миналата седмица.

Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор, пише "Дневник".

Борисов на разпит

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, повтори и пред депутатите в пленарната зала Гешев. "Последният сигнал е от гражданско движение "Боец", каза главният прокурор и намекна, че организацията била свързана с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.

"Приобщени са медийни публикации, изискани са множество справки. Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме информация", каза Гешев, но обяви, че това не е проблем за приключване на преписката. Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус и снемане на обяснения на още няколко души.

За записите и снимките от спалнята на премиера Борисов Гешев обяви, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки като посочи, че и по този случай премиерът е дал обяснения. Поискани са обяснения от НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

Колекцията на Божков

В момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения, обяви Иван Гешев като говорейки за Божков, той го нарича с "укриващото се лице в Дубай".

"От колекцията му са иззети 212 предмета, за които има доказателства, че са регистрирани. Общо 6778 броя предмети са иззети при претърсванията. Предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила, включително в различни кутии с надписи на местата, от които са изкопани. Българската прокуратура ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на една съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти и ще представим тяхната стойност на българските граждани", обяви Гешев от парламентарната трибуна.

Въпреки че все още няма експертна оценка на културно-историческите ценности от колекцията на Васил Божков, Гешев обяви предварителни оценки. По думите му, 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. евро.

"Това са ценности, изкопани от българската земя и са на българските граждани. Ще станат собственост и ще могат да бъдат видени от всеки български гражданин", обяви главният прокурор.

"Второто разследване касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров и на още едно лице, чието име на мен лично не ми говори нищо", каза Гешев.

По-малко телефонни измами

Гешев акцентира отново на спада на броя на телефонните измами. "Това е основание за гордост на всяка правоохранителна система", обяви той.

По думите му, трайно се подобрява работата на прокуратурата и 2,9% са върнатите дела на прокуратурата. 1,9% от всички присъди са оправдателни присъди. Той повтори и думите си от изслушването пред комисията, в която посочва, че приоритет е пресичане на наркоразпространението в районите на училищата.

"За мен е важно прокуратурата на Република България да бъде отчетна и прозрачна, нямаме притеснение от отчет. Имаме желание за постоянен диалог както с Народното събрание, така и с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти и институциите", започна с обобщение Гешев и каза, че няма да дава статистика.

БСП иска оставка

"Всичко е политика и вие също сте правили политически изказвания", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която първа взе думата след отчета на Гешев. Тя взе повод от заключителните думи на Гешев, в които той обяви отново, че прокуратурата няма да участва в политически игри и кампании.

"Ние искаме оставката Ви и няма да подкрепим доклада. Той е само статистика, но не дава отговор на много важни въпроси", обяви Нинова.

По думите й, основните мотиви на социалистите за това са, че Гешев отхвърля съдебен контрол върху отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство. Освен това, по думите й, фигурата на главния прокурор все пак остава безконтролна.

"Отговорите са недостатъчно задоволителни. Не са ли говори експертизите за записите, снимките и чекмеджето с парите? Колко месеца ви трябват, за да установите автентични ли са снимките на парите, автентичен ли е гласът от онези записи? Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат дали са достоверни или не тези записи и снимки?", зададе серия от въпроси Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Успокой се бе, Мише! Той, Стойчо, не ми е любовник, той е твой подизпълнител!

Харесай Дунавмост във Фейсбук