Иван Гешев намеси Бойко Борисов и Пеевски в дебата за отстраняването си

0
Главният прокурор напусна заседанието на ВСС, за да пътува за Страсбург
Главният прокурор напусна заседанието на ВСС, за да пътува за Страсбург Снимка: Агенция "Фокус"

Главният прокурор напусна заседанието на ВСС, за да пътува за Страсбург

За първи път от началото на процедурата по своето отстраняване, главният прокурор намеси и името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което продължава обсъждането на искането за предсрочното прекратяване на мандата му. То е внесено от четирима членове на Прокурорската колегия, според които Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт, използвайки израза "политически боклук" по отношение на народните представители.

Нови доказателствени искания очакваха съдебните кадровици, които в четвъртък заседаваха по темата над 14 часа. Те са внесени в петък следобед, обясни правосъдният министър Атанас Славов. Гешев и защитата му настояваха за две специални експертизи, които да установят дали има действително уронване на престижа на съдебната власт. Първата да измери доверието към нея след 15 май, когато беше изречен този израз, а втората - "етимологично - лингвистична", която да установи какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза "политически боклук", информираха от БНР.

С 16 на пет гласа обаче Висшия съдебен съвет отхвърли искането за социологическа експертиза, а със 17 на четири гласа - и искането за мнение на лингвист и етимолог.

На влизане във Висшия съдебен съвет главният прокурор направи кратко изявление - обръщение към българските магистрати, изразявайки притеснения за тях, след като срещу него е бил направен опит за убийство, а сега е обект на "опит за отстраняването му от поста":

"От опита ми за убийство до политически инсцениран опит за отстраняването ми, в нарушение на всякакви основни правни принципи, в нарушение на елементарна дори почтеност, спрямо главен прокурор, представете си какво означава, и какви гаранции има всеки един обикновен магистрат, пък и всеки един българин. Опасността е да се върнем във времената, когато ни управляваше в нарушение на всякакви принципи за разделение на властите една тричленка или петчленка, наречена Политбюро. Вярвам в колегите си, в съдебната власт, членовете на ВСС, че няма да влязат в политическия график, може би на Делян Пеевски и на Бойко Борисов. И вярвам в Родината и българския народ".

Гешев спомена Делян Пеевски и малко преди да си тръгне с мотив, че закъснява за самолета си за Страсбург, за да каже на правосъдния министър, че се надява да не съобразява с графика на Пеевски и Бойко Борисов за неговото отстраняване. Експремиерът обаче беше споменаван няколко пъти, за да бъде посочен като човека, индиректно натиснал копчето за отстраняването му.

Около 11:50 часа обвинител №1 напусна заседанието, като преди това отново обясни, че има спуснат срок за отстраняването му. Правосъдният министър Атанас Славов обаче отрече и обясни, че съдебните кадровици се движат в рамките на закона. И след това коментира думи на Иван Гешев от вчера за "закона, праха му и Мефистофел":

"По отношение на едно изказване, бих каза образцово изказване, през уикенда - Ако има сили на мрака, работа на ВСС е да им противостои и да ги отстранява. Вярвам в конституционната значимост на органа и каквото зависи от мен ще го правя, за да няма съмнение във функциите на този висш конституционен орган."

Предстои съдебните кадровици да решат как продължават след напускането на главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари