Гешев приюти още един кадър на "Вътрешна сигурност"

0
Главният прокурор вчера назначи в Прокуратурата уволнения шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков, а днес - Ангел Калайджиев
Главният прокурор вчера назначи в Прокуратурата уволнения шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков, а днес - Ангел Калайджиев Снимка: БГНЕС

Главният прокурор вчера назначи в Прокуратурата уволнения шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков

Уволненият от МВР директор на "Вътрешна сигурност" в министерството Стефчо Банков не е единственият кадър на МВР, намерил място във Върховната касационна прокуратура. Помощник в държавното обвинение е станал и Ангел Калайджиев, който също беше част от "Вътрешна сигурност" на МВР, съобщи вестник "Сега".

Справка в декларациите на прокурорските служители за имущество и конфликт на интереси потвърждава, че Калайджиев вече е служител на прокуратурата. И също като бившия си шеф Банков, той е прокурорски помощник във ВКП и към българските европейски делегирани прокурори. И за двамата на сайта на прокуратурата не се намира конкурс за помощник, който да са спечелили. Калайджиев помага на прокурор Вероника Трифонова, твърдят източници на "Сега". Името на Трифонова нашумя миналия септември, след като от парламентарната трибуна вътрешният министър Бойко Рашков обвърза избора ѝ за делегиран прокурор със смачкването на делото за полицейското насилие зад колоните на МС. Прокуратурата излезе със специална позиция, че това е посегателство върху независимостта й.

Калайджиев е преместен от отдел "Вътрешна сигурност" в Пето районно управление, откъдето е напуснал, казват източници от МВР. Имало е и дисциплинарна проверка, но не е ясно как е приключила тя. Миналото лято "Вътрешна сигурност" беше сочена като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор. Така и не стана ясно обаче дали и какво е било участието на дирекцията в неправомерни действия срещу граждани.

Вестникът чака от държавното обвинение отговори по Закона за достъп до обществена информация, кои са помощниците в двете върховни прокуратури, на главния прокурор и на европейските делегирани прокурори и какви са основанията за назначението им. Преди близо 10 години "Сега" спечели дело срещу прокуратурата, която тогава отказваше да предостави списъка с помощниците си. Съдът обаче прие, че надделява обществения интерес да бъдат известни като служители в органите на съдебната власт. Затова би трябвало сега прокуратурата да отговори, без да се стига до съдебен процес.

Помощниците в съда и в прокуратурата са стар проблем за системата, но досега нито законодателят, нито Висшият съдебен съвет правят нещо, за да го решат. Постовете на съдебните и прокурорските помощници често се заемат от приближени до ръководствата в съдебната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари