Германия ще намали финансовите стимули за закупуване на електрически автомобили

0
Към момента купувачите на електрически автомобили получават парични стимули до 6000 евро
Към момента купувачите на електрически автомобили получават парични стимули до 6000 евро

Към момента купувачите на електрически автомобили получават парични стимули до 6000 евро

Германското правителство планира да намали плащанията за стимулиране на закупуването на електрически автомобили и напълно да прекрати стимулите за закупуване на plug-in хибриди в края на годината, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на икономическото министерство, предаде БТА.

Правителството обяви малко след встъпването си в длъжност през декември, че от 2023 г. ще предоставя финансиране само за изцяло електрически превозни средства, които "доказано имат положителен ефект за защита на климата".

Към момента купувачите на изцяло електрически автомобили отговарят на условията за стимули до 6000 евро (6100 долара), а хората, които купуват plug-in хибриди (захранвани от батерия и двигател с вътрешно горене), могат да получат до 4500 евро.

Германското министерство на икономиката и климата съобщи, че броят на електрическите автомобили по местните пътищата нараства бързо, като се очаква да достигне близо 2 милиона тази година.

"Те стават все по-популярни и няма да се нуждаят от държавни субсидии в обозримо бъдеще", каза икономическият министър Роберт Хабек.

От януари стимулите за електрически автомобили и автомобили с водородни клетки ще бъдат намалени до 4500 евро за превозни средства с каталожна цена до 40 000 евро, и до 3000 евро за автомобили, струващи от 40 000 до 65 000 евро.

От септември 2023 г. стимулите ще бъдат ограничени до физически лица, въпреки че правителството обмисля да позволи на малкия бизнес и благотворителните организации да продължат да имат достъп до схемите.

От януари 2024 г. стимулите ще бъдат намалени до 3000 евро за електромобили на цена до 45 000 евро и премахнати за по-скъпите.

Също така финансовите средства ще имат таван и стимулите ще приключат, след като те бъдат изчерпани. Общата налична сума за 2023 г. и 2024 г. ще бъде 3,4 милиарда евро, съобщи ДПА, позовавайки се на правителствен източник.

Властите в Берлин искат електрическите коли по германските пътища да достигнат най-малко 15 милиона до края на десетилетието. Те също така са си поставили за цел да засилят усилията си срещу изменението на климата чрез разширяване на използването на възобновяема енергия и придвижване на процеса по прекратяване на въглищната енергия в Германия до 2038 г., а в най-добрия случай - дори до 2030 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    СОЦиопат
    Напрао на стимулираха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари