Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

0
Разследват дали руските спецслужби получават помощ от служители на австрийското разузнаване
Разследват дали руските спецслужби получават помощ от служители на австрийското разузнаване Снимка: ДПА

Разследват дали руските спецслужби получават помощ от служители на австрийското разузнаване

Властите в Германия са имали опасения, че руските специални служби получават помощ от служители на австрийското разузнаване, пише агенция Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

Според документа, с който агенцията разполага, Федералната служба по наказателни дела е отправила през 2019 г. към Виена обвинения, че двама австрийски агенти са предали на Москва конфиденциална информация. В писмо от 9 октомври 2019 г. ВКА е поискала от Службата за борба с корупцията на Австрия доказателства във връзка със заподозрените и информация за хода на разследването. Няколко седмици по-късно официалните австрийски власти изпратили отговор, че не разполагат с данни за теч на разузнавателна информация към чужди секретни служби.

През септември Егисто От – един от споменатите в писмото австрийски разузнавачи, отхвърли обвиненията, че е предавал на Русия информация за националната сигурност или че е злоупотребил със служебното си положение.

През 2020 г. бившият австрийски офицер бе признат за виновен за шпионаж в полза на Русия. По данни на следствието, в продължение на над 25 години той е снабдявал руското разузнаване с информация за въоръженията и бойните задачи на австрийските сухопътни и военновъздушни сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук