Герджиков ще излъчи новия еврокомисар

0
Служебният премиер е поел тази отговорност след разговор с държавния глава Румен Радев
Служебният премиер е поел тази отговорност след разговор с държавния глава Румен Радев Снимка: Нова телевизия

Огнян Герджиков ще излъчи новия български еврокомисар ако до 10 дни след извънредните парламентарни избори не се състави правителство.

Служебният премиер е поел тази отговорност след разговор с държавния глава Румен Радев, пише 24 часа.

Новината съобщи министър-председателят пред десетки чужди посланици, бизнес и общественици на събитие на организацията PanEuropa Bulgaria, която в България ръководи бившият евроминистър Гергана Грънчарова.

В лекция проф. Герджиков обяви как България ще участва в дебата за бъдещето на Европа.

Ние трябва да направим критичен анализ , да преценим кое е полезно за нас.

Професорът припомни, че немският канцлер Вили Бранд измисля термина Европа на много скорости заради влизането на Великобритания в съюза. Българското председателство ще бъде времето и мястото за дебат за бъдещето на ЕС, е убеден премиерът.

България и нейният народ са сбъдната мечта за мир на Европа, каза още Герджиков. Според него трябва да участваме с мисъл и позиция в Бялата книга.

"Има 5 сценария за бъдещето на Европа в тази книга, нека напишем - 6-тия, 7-ми. Не искам да участваме от позицията на обидени. Това е разговор за собствените ни амбиции, предупреди Герджиков . Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейските ценности, е обречен на гибел", предупреди той.

Министър-председателят припомни, че на Балканите сме 5 страни членки на и ЕС и НАТО и според него гласът на 40-те милиона население ще се чува по-силно заедно.

"Кое ни пречи да поискаме участие в политиките за по-бърза скорост", попита риторично той.

Трябва да имаме план за влизане в тази най-интимна зона на ЕС - еврозоната. Той цитира изследване на Центъра за пазарна икономика, че ние имаме всички икономически шансове за преддверието на Еврозоната.

Друга тема, която засегна проф.Герджиков, е темата за избора за еврокомисар. България губи, че няма човек в Еврокомисията след 1 януари 2017 г.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари