Георги Рачев: Имаме две прогнози за лятото

5
Валежите за месец май не са изпълнили месечната си норма
Валежите за месец май не са изпълнили месечната си норма

Валежите за месец май не са изпълнили месечната си норма

"Сегашният май е хладен в България и такъв култов месец май в климатологията остава този през 1991 г. На 26 май в 8:00 ч. сутринта през 1991 г. започна да вали сняг в кварталите "Гео Милев" и "Слатина" в София. Тогава в половината част на столицата валя сняг на 26 май сутринта, като по тревата имаш един сантиметър снежна покривка. Това каза в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", попитан от колко години май месец не е бил толкова хладен, колкото е сега в България.

Изключително студено е било на 24, 25 и 26 май 1991 г.

"Това е най-късната дата - 26 май 1991 г., когато аз си спомням в София да е образувана снежна покривка. Да не говорим за кварталите Бояна, Драгалевци, Симеоново и на Черни връх, където е имало 80 сантиметра сняг. Това са били изключително студени три дни - 24, 25 и 26 май на 1991 г. Точно на 26 май 1991 г. в Габрово е имало 15 сантиметра сняг. В Ловеч, в Европоле, в Предбалкана, е имало снежна покривка от 5 до 15 сантиметра. Било е чиста зима през месец май, като това се случва при определени синоптични обстановки", каза проф. Рачев.

Той обясни, че ако не беше вчерашният ден - 24 май, в който времето у нас беше много хубаво, а и ако не беше предният ден, за да постигнем и надминем в София максимална температура от 25 градуса, щяхме да направим 50-годишен рекорд за хладно време през месец май. За малко щяхме да стигнем до там, че май щеше да си отиде с непостигането на тези 25 градуса, които са напълно естествени за този месец. Ако не беше вчерашният ден, май щеше да завърши без нито един ден с максимална температура от 25 градуса, обясни климатологът.

Проф. Рачев каза, че месец май продължава да е хладен у нас, но не е толкова хладен, както беше в началото му. Тогава имахме три-четири дни, в които средната денонощна температура в София не надмина 10 градуса. Сутрин също беше много хладно, а на обяд максималната температура беше 11-12 градуса. Това са температури, характерни за края на февруари и за началото на март, коментира климатологът.

Той обаче уточни, че не е вярно твърдението, че този месец май у нас е бил много дъждовен, защото до днес "едва гоним нормалните валежи за май, дори не сме изпълнили и месечната норма".

Ако се върнем десет години назад, може да кажем, че през май е имало валежи два пъти или три пъти повече от нормата. А сега има места в страната, в които може би няма да я достигнем, каза проф. Рачев.

От утре до неделя на много места в страната ще има валежи

В петък, в събота и в неделя, ще има валежи на много места в България и е възможно да са интензивни. И има вероятност, за тези три дни, които предстоят, да се достигне месечната норма за валежите у нас, прогнозира проф. Георги Рачев.

Според него, не може да се каже, че досега през май у нас е имало много валежи, както имаше в Италия, а в момента и в Испания.

"Този месец май у нас досега е хладен, но не е много дъждовен. По всяка вероятност май ще достигне и ще задмине с малко месечната си норма, тъй като от утре - петък, събота и неделя, навсякъде у нас ще вали. Няма да има валежи обаче от сутрин до вечер, но ще вали, особено в следобедните часове", обясни климатологът.

По думите му в следващите дни у нас ще бъде топло, но не толкова топло, колкото е характерно за края на месец май. От север-североизток над България ще нахлува по-хладен въздух и това ще се наслагва в няколко последователни синоптични обстановки. Обаче ще има затопляне, а и денят вече е много голям, като продължителност. Но това влажно и дъждовно време, но не с такива вече крайно ниски температури, ще се задържи до 7-8 юни или до 10 юни, каза климатологът.

Засега две са големите прогнози за лятото на Балканите и в България

Лятото ще започне малко по-хладно и с малко повече дъжд, като за това "говори" и температурата на морската вода. По това време на годината у нас температурата на водата в Черно море вече трябваше да е 19-20 градуса, а сега е с 1 до 2 градуса по-ниска. Черноморската вода много бързо се затопля, но въпреки всичко 18-19 градуса към края на седмицата няма да са подходящи за къпане, а и ще вали, каза проф. Георги Рачев.

Той съобщи, че засега две са големите прогнози за лятото, които се гледат от всички по целия свят. Едната от тях е на Европейския център за средносрочни прогнози, който има прогноза за хубаво лято - топло, с около 1 градус над нормата и с нормални валежи.

Втората прогноза е на американския модел, по който се очакват малко повече валежи през лятото, но с нормални температури. Тези две прогнози са за Балканите и за България, обясни климатологът от Софийския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    СП
    Има две прогнози за лятото: 1. ако вали, ще е мокро и ако са по-ниски температурите, ще е хладно. Денем ще е светло, а нощем тъмно. 2. Ако не вали - ще е сухо. Ако температурите са високи - ще е горещо. И водата в морето ще е повече от рибата.
  • 1
    1
    Анонимен
    Тоя май разпъва локуми и той мераклия за политик
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари