Георги Харизанов: Трябва да има нови избори!

0
В рамките на този парламент комбинация ГЕРБ-ПП би била самоубийствена и за двете формации, смята той
В рамките на този парламент комбинация ГЕРБ-ПП би била самоубийствена и за двете формации, смята той Снимка: БГНЕС

Това, че г-н Петков се усмихва, е признак на нервност, а не на искрено щастие

Тази коалиция е със счупени връзки между клетките и тази молекула от четири атома не функционира по начина, по който би трябвало. Има вече открити фронтове и конфликти там.“ Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

В рамките на този парламент комбинация ГЕРБ-ПП би била самоубийствена и за двете формации, смята Харизанов.

Не мисля, че някой разсъждава сериозно по този сценарий.“

След едни избори изобщо не е сигурно, че ПП ще са в позиция някой да трябва да се съобразява и да разговаря с тях, заяви Георги Харизанов в предаването „Политически НЕкоректно“.

По думите му трябва да има нови избори и да се погледне към „реалностите, които съвсем не са същите, каквито бяха ноември миналата година“.

Без да се мине през едни избори, всякакви неща в рамките на този парламент биха били синтетични и по същество неверни.“

Изкушението да бъде счупено правителството ще нараства с всеки следващ фаул, заяви Георги Харизанов. По думите му към днешна дата изглежда „леко нелепо г-н Петков да е лидер на българската политическа система“.

А още тогава изглеждаше нелепо да си мислим, че той може да бъде лидер на г-жа Нинова в частност.

Лидерите на някои от формациите в кабинета според Харизанов са „сериозните заподозрени, които някой ден ще счупят“ правителството. На първо място той посочи Корнелия Нинова, а след това ДБ.

Харизанов коментира още „съхраняването на политическата физиономия, с което г-жа Нинова до момента се справя доста по-добре и стои най-солидно“ в сравнение с лидерите на градската десница.

Относно Стефан Янев и евентуалния му политически проект Георги Харизанов подчерта, че той притежава „редкия талант“ докато е бил служебен премиер, да не е имало за какво да бъде критикуван.

Може би има нужда от прогресивна левица с много по-ясни икономически познания и послания, които много повече импонират на младите хора, допълни той, като уточни, че проект на Янев със сигурност може да открадне гласове от БСП и „Възраждане“.

Спонтанните граждански кризи и недоволства ще доведат до количествени натрупвания, а те – до качествени изменения, прогнозира Харизанов.

„Черният лебед плува някъде наоколо, съвсем скоро ще се появи и няма да е от очаквания ъгъл. Рано или късно недоволството ще вземе превес и кой ще го оглави, е въпрос с отворен отговор.

Харизанов е на мнение, че обществото е искало промяна, получило я е, но не е очаровано и с времето емоциите ще избледняват, а числата и фактите ще имат все повече значение.

Това, че г-н Петков се усмихва, е признак на нервност, а не на искрено щастие.“

Партия ГЕРБ не е направила достатъчно в последната година, отчита Георги Харизанов, визирайки „облика, персоналните промени, публичните комуникации“.

Има много персонални промени, които трябва да бъдат направени и на преден план да бъдат изкарани хора с друг тип възприятия за политиката и друг тип политическа култура.“

Харизанов смята, че сега на преден план са хора с огромна експертиза и опит, които обаче не носят нужната популярност и гласове, но когато се „кара само с лица“, получаваме управление като сегашното, където опитът и експертизата пък са сведени до санитарния минимум.

С малко загубиха последните избори ГЕРБ, но за разлика от всички разиграли се водевили и циркове с театрално хвърлени оставки в БСП и ДБ, няма нужда от тези циркове. В ГЕРБ никога не е стоял лидерският въпрос, категоричен е Георги Харизанов.

Не съзирам конкурент в средите на ГЕРБ за лидер на тази партия.“

Според Харизанов това е „органично“, а не тоталитарно.

В момента Борисов е органичен лидер, единствен, на ГЕРБ, тъй като нямо вътре реален конкурент, който да е по-харесван, по-уважаван в средите и в елита на тази политическа партия.“

Нинова е безспорно много силен лидер на социалистическата партия, има силна вътрешна опозиция, упорита е в това да си създава непрекъснато нова, но след като бе избрана с такова мнозинство при пряк избор, докато не се промени нещо в нейните вътрешни настройки, не виждам как тя може да бъде свалена, колкото и силна вътрешна опозиция да има“, коментира още Георги Харизанов.

Според анализатора партията оцелява благодарение на „носталгичен постсъветски вот“, който се топи и е неспособна да разшири периферията си.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 2
    А на кого плащат "новите"? Директно на САЩ и Канада.
  • 3
    3
    Мунчо
    И този боклук излезе от дупката си за да ни припомни за мижавата си фирмичка с гръмкото име "институт".
  • 5
    2
    запознат
    Харизанче - душо продажна, пак ли искаш да те чука Тиквата срещу мижаво заплащане. Щото тези новите не плащат на такива като теб
  • 5
    1
    русенец
    Така или иначе 30 години избираме идиоти и дебили да ни управляват, защото самите ние сме такива, за да променим нещата и за да облекчим разходите от бюджета предлагам закриване на ЦИК и премахване на изборите. Да се закрият и няколкото стотин партии, които са в страната. Предлагам изборът на депутати да се извършва от Българският Спортен Тотализатор , като на случаен принцип да се избират колкото хора са нужни от списъка на пълнолетното страната. Със сигурност по-лошо от сега няма да е, но поне ще бъде по-евтино.население в
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари