Георги Гвоздейков представи пред Европейската комисия проекта за интермодален терминал в Русе

3
Транспортният министър заяви, че държавата търси възможности за финансиране на проекта
Транспортният министър заяви, че държавата търси възможности за финансиране на проекта

Транспортният министър заяви, че държавата търси възможности за финансиране на проекта

При планирането на инвестициите по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 ще се търси баланс между Северна и Южна България. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Унгария и Словения“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. Двамата обсъдиха проектите, заложени за финансиране по ПТС 2021-2027.

„Изминалите 2 програмни периода ясно показват, че има нужда от значително ускоряване на изпълнението на железопътните проекти, където се генерират най-големи закъснения“, заяви министър Гвоздейков. От Европейската комисия подчертаха, че е необходим много по-засилен мониторинг на тези проекти както на национално, така и на европейско ниво, за да се избегнат рисковете от неусвояване на средства в края на периода.

От българска страна бяха представени проектите за изграждане на Интермодален терминал в Русе и на интермодална гара „Обеля“, която ще осигури още една връзка на софийското метро с мрежата на железопътния транспорт. Министър Гвоздейков подчерта, че след отпадането на интермодалния терминал от Националния план за възстановяване и устойчивост, държавата търси възможности за неговото финансиране. „Терминалът напълно кореспондира с политиката за насърчаване на инвестициите в Северна България, както и за стимулиране на комбинираните превози“, акцентира Гвоздейков.

Ръководителят на Управляващия орган на ПТС 2021-2027 Мартин Георгиев обясни, че интермодалната гара „Обеля“ ще се използва ежедневно от 12 000 души, които пътуват в тази част на столицата. По думите му този проект ще донесе добавена стойност за железопътния транспорт по западните направления към Драгоман, Кюстендил и Божурище.

В срещата участваха зам.-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, представители на ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, ръководството на НК „Железопътна инфраструктура“, ръководителят на УО на ПТС 2021-2027 Мартин Георгиев и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари