Геолог: Добиването на злато от българските находища става все по-скъпо

0
Покачването на цените на златото поставиха нов рекорд, но каква е ситуацията в България и богата ли е държавата ни на златни залежи?
Покачването на цените на златото поставиха нов рекорд, но каква е ситуацията в България и богата ли е държавата ни на златни залежи? Видео: NOVA

Покачването на цените на златото поставиха нов рекорд, но каква е ситуацията в България и богата ли е държавата ни на златни залежи?

„Тезата, че България е пълна със златни залежи и че сме една от най-богатите държави на този благороден метал, както и че благодарение на него ще оправим животите си, се поддържа от години”, коментира геологът и международен консултант Даниел Маринов в ефира на предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Той обясни, че още от древността по българските земи се е добивало злато и напомни, че в страната съществуват две големи находища на благородния метал – в Челопеч и в Крумовград, както и едно по-малко - в Кърджалийско.

„Последните пет-шест години, годишната производителност на злато е около 10 хиляди кг. Това са около 10 тона на година. За сравнение Китай произвежда по 300 тона”, добави Маринов.

Според геолога липсата на технология за преработка на златото води до големи загуби за България, тъй като добавената стойност от залежите не остава в страната.

„Преди 20 години имаше предложение за създаване на технология, която да депресира наличието на арсен в златото, така че да не замърсява околната среда. Но държавата не прие подобна идея”, разказа още Даниел Маринов.

По негови думи добиването на подземни богатства от българските находища става все по-скъпо, а концесиите се определят от качествата на находищата, както и количеството на залежи на полезни изкопаеми.

Държавата няма да успее да се справи сама, но може да участва в процеса като активен партньор. Това е честа практика по света. Чуждите или българските частни инвеститори биха приели подобно действие за много добро решение”, коментира още Маринов.

Геологът разкри, че има съществена разлика между проучването на полезни изкопаеми и процеса по тяхното добиване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари