Разкопаваме 1/4 от България в търсене на полезни изкопаеми

0
Най-големи суми за концесионни права плащат златните и медните рудници
Най-големи суми за концесионни права плащат златните и медните рудници

Върху почти 29 хил. кв. км от българската територия се добиват или търсят полезни изкопаеми. Това е над една четвърт от площта на България (111 000 кв. км), показват данни на Министерството на икономиката и енергетиката, предоставени на "Труд".

Площите са двойно повече спрямо 2012 г. когато се е копаело върху 14,9 хил. кв. км. В статистиката обаче влизат и териториалните води на страната и нейната икономическа зона в Черно море.

Благодарение на концесиите от началото на годината в министерството на икономиката са влезли 64,7 млн. лева, което обаче е с 20% по-малко в сравнение със същия период на 2012 г. Тогава в бюджета са постъпили над 77 млн. лева.

Ведомството има начислени, но неполучени 37,5 млн. лева от концесии в края на юли. От тази сума 31 млн. лв. се падат на въгледобивните дружества.

Най-големи суми за концесионни права плащат златните и медните рудници "Челопеч Майнинг", "Асарел Медет" и "Елаците мед".

В момента в страната има 503 действащи концесионни договора за добив на полезни изкопаеми. Концесионната им площ е над 1,7 хил. кв. км. За сравнение преди две години раздадените концесии са били 438, на площ от малко над 1000 кв. км.

Най-голямо увеличение има при концесиите за добив на строителни материали, които към момента са 374.

Огромен е обаче ръстът на площите, върху които са дадени права за търсене и проучване. Докато през 2012 г. се е копаело върху 13,9 хил. кв. км, то сега този показател вече е 27,26 хил. кв. км.

От началото на годината министерството е направило 335 проверки и е издало 3 наказателни постановления за 50 хил. лева. Най-често концесионерите не плащат дължимите по закон такси, показват проверките.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари