Газовата борса в България тръгва официално днес

0
Платформата трябва да доведе до либерализиране на пазара и спад на цените
Платформата трябва да доведе до либерализиране на пазара и спад на цените

Платформата трябва да доведе до либерализиране на пазара и спад на цените.

От днес започва да работи нова платформа за двустранна търговия с природен газ, съобщава БНР. Тя ще позволи пряко присъединените към системата на крайни потребители на газ, които да сключват договори за покупка на синьо гориво.

„До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа“, съобщи председателят на Съвета на директорите на газов хъб „Балкан“ и изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“, ВладимирМалинов.

„Както крайните потребители и бизнесът, така и търговците на природен газ ще могат да се възползват от услугите, които ще предоставя газов хъб „Балкан“ и което считам, че ще доведе освен за либерализация и за по-добри финансово-икономически условия за крайните потребители на природен газ“,отбеляза Малинов.

Сделки ще се сключват в краткосрочен, дългосрочен сегмент и брокерска услуга, обяснява „Нова телевизия“. Краткосрочният сегмент ще предлага краткосрочни стандартизирани продукти „в рамките на деня“, „ден напред“, както и продукти за балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи.

На платформата ще се предлага и комбинация от няколко поредни газови дни - например продукти „уикенд“, отделни дни и комбинация от тях. Дългосрочният сегмент ще предлага продукти, които се търгуват на средносрочна и дългосрочна база на анонимен принцип. Те могат да бъдат например месечни - до 60 месеца напред, тримесечни - до 20 тримесечия напред, или годишни, които могат да бъдат до 5 календарни години напред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари