"Гаврата да е с граници": Парламентът даде 14 дни за кандидати да оглавят КПКОНПИ

0
Парламентът прие правилата за избор на нов председател на антикорупционната комисия
Парламентът прие правилата за избор на нов председател на антикорупционната комисия Снимка: НС

Персонални атаки към Бойко Рашков в пленарната зала

С гласовете на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане" и независимите депутати парламентът прие правилата за избор на нов председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Партиите имат 14 дни, или до 5 август, за да предложат кандидати. Заявки за това са дали "Продължаваме промяната" - за Бойко Рашков и "Възраждане" - за Бойко Атанасов, информира Дневник.

Още от началото на февруари постът се заема временно от заместник на Сотир Цацаров, след като той подаде оставка, а парламентът я прие. От тогава заради неразбирателства във бившата четворна коалиция промени в антикоруоционния закон не са правени, съответно и процедурата за нов неин ръководител не е стигала до парламента. През последните седмици обаче скоростното приемане на реформите и избирането на настоящия министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ са водещите условия на "Продължаваме промяната" за участие и подкрепа на правителство с третия последен мандат.

Дебатът в пленарната зала продължи близо пет часа. В него преобладаваха изказванията на ГЕРБ-СДС и ДПС, с които атакуваха уменията на "Продължаваме промяната" да управляват и решенията, които (не) взимат. Защита от БСП и "Демократична България" за "Продължаваме промяната" почти нямаше. Беше само отбелязано, че още преди процедурата около третия мандат са дали заявки, че подкрепят Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, както и че ГЕРБ-СДС и ДПС правят предложения, "на които не им е тука мястото".

Персонални атаки към Бойко Рашков

Още в началото на дебата ДПС поиска в изискванията към кандидатите за антикорупционната комисия да бъде включено удостоверение за психическа годност, както и удостоверение за това, че самият кандидат не е предмет на проверка от антикорупционната комисия. Последното е по линия на твърдения от Цацаров, че срещу Бойко Рашков има проверка за недекларирани имоти и влогове. Такава информация дойде и от антикорупционната комисия в края на май.

"Срещу Бойко Рашков се води разследване за недекларирано имущество - как сам ще разследва себе си", поиска да знае Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов също добавиха свои претенции към изискванията за новия председател на КПКОНПИ. Маноил Манев предложи кандидатите да трябва да подават декларация, че срещу тях никога не е имало процедура по отнемане на допуск за класифицирана информация. Това пък е по повод твърдения на вече бившия председател на Държавна агенция "Национална сигурност" от края на май, че на Бойко Рашков е бил отнет допуска до класифицирана информация.

ДПС поиска още да има изисквания кандидатите за председател на антикорупционната комисия да не могат да бъдат над 65-годишна възраст (Бойко Рашков предстои да стане на 68 г. - бел. авт.), както и новият шеф на КПКОНПИ да бъде избран с поне 160 души. Това би направило избирането на Бойко Рашков невъзможно, защото дори и бившата четворна коалиция да се възроди, като към нея бъдат включени вече независимите депутати, депутатите им общо са 132 (парламентът е с двама депутати по-малко след напускането на един от "Продължаваме промяната" и един от "Има такъв народ" - бел. авт.)

"Уважавам хора с ирония, но..."

Предложенията на ГЕРБ и ДПС за ролята на Бойко Рашков се разраснаха значително. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи министърът на вътрешните работи в оставка, освен за председател на антикорупционната комисия да бъде и премиер, главен инспектор в инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), член на ВСС, председател на Сметната палата и член на Конституционния съд.

Председателстващият заседанието Атанас Атанасов ("Демократична България") ѝ отговори, че уважава хората с ирония, но че предложенията на Десислава Атанасова не са само редакционни в проекторешението за правила за избор на председател на КПКОНПИ, а при гласуването в зала могат да бъдат само такива.

Към това председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ добави, че може да няма срок въобще за подаване на кандидатури и очакваната номинация на Бойко Рашков да се гласува веднага. Дори ДПС също щяло да предложи него: "Имаме кандидат, достоен, умен, красив, почтен, свободен, отговорен, морален, който ни припомни комунистическите методи", каза Карадайъ, повтаряйки тезите на ДПС, че акциите на Бойко Рашков срещу купуването на гласове са репресии срещу партията.

"Гаврата с парламента трябва да има някакви граници", заяви Кристиан Вигенин, зам.-председател на парламента от БСП.

"Състезание с един кон"

Председателят на парламентарната комисия за превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") няколко пъти обясни, че предложените правила за избор на председател на антикорупционната комисия са съобразени със закона и че противоречи на него да се правят съдържателно различни предложения.

Камбарев на няколко пъти обърна внимание и, че дебатът е за правилата, на които трябва да отговарят кандидатите, а не за самите кандидати и следователно не би трябвало да се дискутират поименно.

Повече от час след началото на дебата Михал Камбарев поиска срокът за номинации за председател на антикорупционната комисия да бъде съкратен от 14 на 5 дни.

Тъй като това съвпадна с тезите на опозицията, че цялата процедура е подчинена на "гърчовете на управляващите" да правят закъснели промени в областта на противодействието на корупцията, се стигна до реакция от ГЕРБ-СДС: "Цялата държава е заложник на Бойко Рашков. Нямаме премиер, нямаме кабинет, но имаме председател на КПКОНПИ"

Това не е състезание, защото състезание с един кон не е състезание, заяви Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС

Тома Биков критикува "Продължаваме промяната", че може Бойко Рашков да бъде избран за председател на антикорупционната комисия по настоящото законодателство преди да бъде реформирана. Промените са приети едва на първо четене в комисия и предвиждат най-общо разделянето на комисията за противодействието на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество на две.

Това можело да постави избора му в подобна хипотеза като тази за избора на Станислав Тодоров за председател на енергийния регулатор, обявено за противоконституционно. "Ще разделяме тази комисия, Бойко Рашков на коя ще бъде, ще стоите да гледате и пак ще обвинявате мафията", каза Тома Биков.

Колко пъти трябва да стъпите на една и съща мотика, за да разберете, че ще ви удари по главата, заяви Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари