Гърция въвежда винетка с чип

0
Нововъведението засяга и българските шофьори
Нововъведението засяга и българските шофьори

Със специален стикер-винетка, която ще включва и чип ще се движат всички превозни средства в Гърция от 2016 година.

Целта е правителството да следи и контролира чрез използване на съвременни електронни средства дали  притежателите на автомобили са платили пътен данък, застраховка дали са минали технически преглед, информира newsbg.eu., цитирани от No-comment

Очаква се мярката да има положителен ефект, тъй като притежателите на автомобили ще приведат в порядъчност автомобилите си, а проверяващите ще разпознават автоматично колите в нарушение и директно ще налагат глоби.

Според проектозакона на министерството на транспорта мярката ще бъде задължително не само за гръцките автомобили, но и за автомобилите с чуждестранна, които влизат в Гърция, като техните водачи ще трябва да се снабдяват със стикера на границата при влизане.

Цената ще се определя в зависимост от времето на пребиваване в страната.

Винетката ще бъде безплатна за гръцките автомобили, като ще се получава заедно с плащането на пътния данък. Мярката ще бъде задължителна за всички превозни средства, движещи се в Гърция, а именно автомобили, автобуси, камиони и мотоциклети.

Проверките на  превозните средства ще се извършва в различни части на пътната мрежа от патрул, който ще бъде оборудван със специални устройства за контрол.

Финансовите ползи от този проект се очакват да бъдат големи. Всяко превозно средство ще се проверява и контролира лесно за това дали са платени задълженията към държавата. Предвижда се мярката да влезе в сила през още през 2016 година.

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари