Гърция фалира през юни

0
От идването на Алексис Ципрас на власт Гърция постоянно заплашва Европа, че оставайки без пари ще напусне еврозоната
От идването на Алексис Ципрас на власт Гърция постоянно заплашва Европа, че оставайки без пари ще напусне еврозоната

След седмици на блокада за първи път има напредък в преговорите между Гърция и нейните международни кредитори. „От няколко дни има раздвижване в преговорите между трите институции и гръцкото правителство", казва шефът за Европа на МВФ Пол Томсен пред германския Handelsblatt. Той определя пред изданието това „като добро развитие" и „повод за надежда".

Въпреки напредъка обаче международните институции и Гърция са „далеч от крайната цел". Според него има още много работа в тази посока. Томсън съобщава и нещо твърде притеснително - финансовите средства на Гърция ще свършат през юни. Според него страната трябва да се разбере с Тройката преди тогава, за да може да получи нов спасителен пакет.

Шефът на МВФ говори и за сценария с евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. „Никой не трябва да смята, че напускането би било безпроблемно", обяснява пред изданието той. Въпреки че Европа днес е по-силна в сравнение с началото на кризата преди няколко години, подобен сценарий „би бил рискован" и за нея.

Според Томсен от особено значение е да бъдат намалени дългосрочните рискове, като например опасността еврозоната да бъде възприета като клуб, в който всеки може да влезе и излезе, когато пожелае.

От идването на Алексис Ципрас на власт Гърция постоянно заплашва Европа, че оставайки без пари ще напусне еврозоната. От друга страна обаче не е готова да приеме условията на международните кредитори за получаването допълнителни средства.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари