Гърмящ силикон цъка в гърдите на 60 българки

0
Гърмящ силикон цъка в гърдите на 60 българки

Над 60 българки са се присъединили към колективното дело срещу немската фирма "ТЮВ Райнланд”, която сертифицира и гарантира качеството на т. нар. гърмящи силиконови импланти на френската фирма Poly Implant Prothesе (PIP).

Между първа и втора инстанция е присъдено нашенките да получат по 3000 евро обезщетение и подмяна на имплантите.

Опасният силикон е бил поставен на над 2000 българки, пише в. "Репортер".

PIP стана печално известна през 2011 г. Международният скандал се заформи, след като Федералният институт за лекарствата и медицинските продукти на Франция изнесе информация, че са се спукали имплантите на 19 жени, в резултат на което три от тях са починали, а осем са развили рак.

В момента хиляди пациентки, предимно от Франция, Великобритания и Южна Америка, водят колективно дело срещу "ТЮВ Райнланд”. Към него се е присъединила и фалиралата вече компания PIP.

Таксата за френския адвокат - Оливие Омерт, който води колективния иск, е по 150 евро от пациентка. В България са били внесени над 3000 гърмящи импланта. Предполага се, че почти всички са били присадени. Над 150 българки вече са отстранили силикона си.

Експертите предполагат, че болестта при засегнатите жените се дължи на качеството на силикона – бил е технически, а не медицински. Освен това гелът в имплантите е по-течен от позволеното и при спукване лесно се разлива.

Източник: ТРИБАЛИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари